ApărareIntelligenceȘtiri

Unitatea GRU care ar fi oferit recompense afganilor pentru a ucide militari SUA, implicată și în asasinate în Europa – surse

Enigmatica unitate din cadrul serviciilor militare de informații din Rusia (GRU), care ar fi oferit în secret recompense unor insurgenți afgani cu legături cu talibanii pentru a ucide militari americani, este suspectată că ar fi implicată în asasinate și operațiuni subversive în Europa, relatează Business Insider, The Hill și The New York Times, citând surse din cadrul comunității de informații din SUA.

Unitatea 29155, formată în urmă cu doar un deceniu, are sarcina de destabiliza Occidentul și se crede că ar fi fost implicată în tentative de asasinat în Marea Britanie, Germania și Bulgaria, dar și în acțiuni subversive în Muntenegru, Spania și Moldova.

Potrivit mai multor surse, acest grup secret ar fi fost creat în 2008 după războiul ruso-georgian.

Unitatea 29155 intră pentru prima dată în atenția presei în 2019, când The New York relatează pe larg despre conexiunile dintre o serie de incidente din Europa, despre care inițial s-a crezut că sunt crime izolate sau fără legătură, inclusiv:

  • O lovitură de stat eșuată în Muntenegru în 2016, cu puțin timp înainte de aderarea țării la NATO.
  • O tentativă de asasinat asupra unui fost spion rus, Serghei V. Skripal, folosind un agent neurotoxic la Salisbury, Marea Britanie în 2018.
  • O tentativă de asasinat în 2015 împotriva unui producător bulgar de arme, Emilian Gebrev, prin utilizarea de otravă. Spionii au încercat de două ori să-l ucidă pe Gebrev.
  • O campanie de destabilizare în Republica Moldova în 2014
  • Implicare în mișcarea de independență din regiunea spaniolă Catalonia
  • Uciderea lui Zelimkhan Khangoshvili, un fost lider cecen, în mijlocul zilei într-un parc din centrul Berlinului. Asasinul a fost prins de poliția germană în timp ce încerca să scape.

“Unii oameni vor sublinia neglijența unora dintre operațiunile lor, dar în fiecare caz au fost capabili să atingă obiectivul și, în unele cazuri, chiar să-l elimine. Problemele reale par să apară în legătură cu încercarea de a scăpa nedetectați“, a declarat un oficial din cadrul comunității europene de informații în octombrie 2019.

“Dacă vă uitați la ceea ce ni s-a întâmplat în Marea Britanie, dacă vă uitați la lovitura de stat din Muntenegru, dacă vă uitați la panoplia de atacuri cibernetice pe care le-am enumerat… puteți vedea că există un program concertat de activitate și, da, implică adesea aceiași oameni”, a declarat Alex Younger, directorul serviciul de informații externe din Marea Britanie (MI6), în februarie 2018, la Conferința de Securitate de la Munchen.

Agenții Unității 29155 s-au folosit de acoperirea diplomatică pentru a executa operațiuni clandestine în Europa, potrivit mai multor oficiali din cadrul comunității de informații și unor cercetători.

Generalul-maior Andrei V Averianov, comandantul unității, a fost decorat cu cea mai importantă distincție a Rusiei, medalia de Erou al Federației Ruse, în ianuarie 2015. Se crede că Averianov a luptat în ambele războaie din Cecenia.

Existența unității 29155 este emblematică pentru abordarea hibridă a războului de către președintele rus Vladimir Putin, o strategie de a produce daune cât mai mari prin acțiuni cu costuri reduse altele decât un război deschis cu alte mari puteri.

Operațiunile de război hibrid ale Rusiei includ campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, tentative de lovituri de stat și asasinate.

Contactat de The New York Times, Ministerul rus al Apărării nu au comentat subiectul existenței acestei unități.

Serviciile occidentale de informații cred că operațiunile Unității 29155 sunt atât de secrete încât cel mai probabil majoritatea agenților GRU nu știu despre existența grupului.

Unitatea pare să fie formată dintr-un număr restrâns de oameni. O fotografie din 2017 îl arată pe comandantul unității, Andrei V. Averianov, la nunta fiicei sale. Alături de Averianov în poză mai apare și colonelul Anatoli V. Chepiga, unul dintre agenții ruși inculpați în Marea Britanie în legătură cu tentativa de asasinare a lui Skripal.

Sursa: nato.int

Recompense pentru uciderea militarilor americani în Afganistan

The New York Times a relatat săptămâna trecută că serviciile de informații din SUA au ajuns la concluzia, în urmă cu câteva luni, că spionii ruși ar fi oferit recompense unor insurgenți afgani cu legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan, inclusiv militari americani.

Rusia și talibanii au respins categoric zvonurile pe această temă

Întrebat despre presupusele recompense, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a replicat: “Știți, aș putea spune că este un pic nepoliticos, dar asta e 100% o prostie”.

Acuzat că nu a reacționat la acțiunea agresivă a Moscovei din cauza unor simpatii proruse, președintele Donald Trump s-a apărat spunând că nu a fost informat.

Ulterior, presa americană a descoperit că informațiile au fost inclusă în luna februarie în rapoartele secrete zilnice care ajung pe biroul președintelui SUA în fiecare dimineață.

Însă, consilierul de Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a explicat că Trump nu a fost informat verbal despre acest subiect din cauza lipsei de încredere în veridicitatea informațiilor.

Criticii lui Trump însă susțin că pretextul găsit de Robert O’Brien este irelevant întrucât ofițerii de informații au considerat că informațiile sunt destul de sigure încât să le includă în rapoartele secrete scrise adresate președintelui.

Trump a afirmat miercuri că informațiile privind presupusele recompense sunt o “născocire” și în sprijinul său a menționat un comunicat al Pentagonului care indica faptul că momentan nu s-au găsit dovezi care să valideze speculațiile pe această temă.

“Departamentul Apărării din SUA continuă să evalueze informațiile conform cărora agenți ruși din GRU au fost implicați în activități ostile împotriva Statelor Unite și a forțelor coaliției din Afganistan”, a precizat Pentagonul într-un comunicat publicat la finalul lunii iunie.

Pentagonul a mai afirmat pe 1 iulie că Rusia “a sprijinit din punct de vedere politic talibanii pentru a câștiga influență, pentru a limita prezența militară occidentală și pentru a încuraja operațiunile contra ISIS, deși Rusia neagă public implicarea sa”.

În anii precedenți, Pentagonul, inclusiv generali americani, au acuzat Rusia că sprijină insurgenții talibani, furnizându-le inclusiv arme și alte materiale.

Un oficial din cadrul comunității de informații din SUA a declarat că o astfel de acțiune nu este deosebit de surprinzătoare având în vedere istoria tensionată dintre SUA și Rusia. În anii 1980, insurgenții afgani înarmați cu rachete furnizate clandestin de CIA au doborât numeroase elicoptere sovietice, ucigând mulți militari ruși.

Însă, alți experți au subliniat că, dacă informațiile sunt adevărate, atunci acest episod reprezintă o escaladare gravă a acțiunilor ostile ale Moscovei.