Paradă la Moscova: Vladimir Putin elogiază contribuția Uniunii Sovietice la “eliberarea Europei” – FOTO
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus miercuri un omagiu milioanelor de militari sovietici și aliați care au luptat împreună împotriva Germani naziste și afirmând că Europa o are în continuare o datorie față de URSS pentru eliberarea continentului, în cadrul unui discurs înaintea unei ample parade militare, organizate cu ocazia aniversării a 75 de ani de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, relatează Euronews și La Vanguardia.
Paradă, care inițial era programată pe 9 mai, a fost amânată până pe 24 iunie din cauza problemelor provocate de pandemia de coronavirus; Rusia fiind una dintre țările cu cel mai mare număr de persoane infectate.
La paradă desfășurată în Piața Roșie de la Moscova au participat aproximativ 14.000 de militari, majoritatea din Rusia, dar și din alte 13 țări, inclusiv Republica Moldova, India sau China.
Ca în fiecare an, această paradă este, de asemenea, o oportunitate pentru Rusia de a-și afișa puterea militară, prezentând cu această ocazie noi echipamente militare.
Punctul culminant al ceremoniilor a fost discursul președintelui rus Vladimir Putin.
În discursul său, Putin a amintit de contribuția esențială a soldaților sovietici la victoria asupra Germaniei naziste și datoria pe care europenii datorează Uniunii Sovietice la 75 de ani de la război.
“Nu vom uita niciodată că poporul sovietic a zdrobit nazismul. Soldații sovietici au eliberat țările Europei de invadatori, au pus capăt tragediei Holocaustului și au salvat poporul german de nazism, această ideologie mortală”, a afirmat liderul de la Kremlin.
“Parada de astăzi este în cinstea acestui adevăr sfânt”, a subliniat președintele rus.
“Nu îndrăznesc să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat cu lumea dacă Armata Roșie nu ar fi venit să o apere: URSS a fost cea care a învins nazismul și i-a eliberat pe nemți”, a adăugat el.
“Oamenii noștri au reușit să învingă răul cumplit, au învins peste 600 de divizii inamice, au distrus 75% din aeronavele, tancurile și piesele lor de artilerie”, a mai spus Putin.
Totuși, pentru statele din estul Europei, inclusiv România, eliberarea de nazism a însemnat impunerea unui alt regim totalitar și opresiv: comunismul.
Ziua de 24 iunie este și o dată simbolică, deoarece în această zi, în anul 1945, a avut loc prima paradă militară după victoria împotriva Germaniei naziste, lucru amintit și de Putin: “Parada aceea a rămas în istorie ca simbol al triumfului binelui asupra răului, a păcii asupra războiului, a vieții asupra morții”.
Liderul de la Kremlin a amintit succint și de contribuția aliaților vestici și a mișcărilor de rezistență din Europa.
“Nu vom uita niciodată contribuția aliaților noștri la abordarea victoriei, semnificația celui de-al doilea front, deschis în iunie 1944. Onorăm luptătorii curajoși ai forțelor armate din toate statele coaliției antinaziste și toți luptătorii împotriva nazismului, care au acționat fără teamă în Europa”, a afirmat Putin, potrivit agenției Tass.
În cele din urmă, liderul de la Moscova a solicitat comunității internaționale să dea dovadă de unitatea pentru a face față provocărilor contemporane.
Însoțit de lideri ai fostelor republici sovietice, inclusiv președintele moldovean Igor Dodon, Vladimir Putin a adus un omagiu soldaților sovietici căzuți în timpul celui de-al doilea război mondial.
La paradă a participat și un contingent moldovenesc, format din 75 de ofițeri, sergenți și soldați din Compania Gărzii de Onoare, condus de căpitanul Vitalie Josan.
“Militarii Armatei Naţionale au defilat miercuri în Piaţa Roşie de la Moscova, la parada militară organizată cu prilejul aniversării a 75-a a Zilei Victoriei. La eveniment a fost prezent Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Igor Dodon, şi comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Chișinău.
De la preluarea puterii, și în special după anexarea Crimeei, Vladimir Putin a încercat să evidențieze importanța armatei sovietice la victoria împotriva Germaniei naziste, iar în același timp mai ales minimalizând sau ignorând exemplele de cooperare sovieto-naziste, în special Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS și al Treilea Reich au împărțit Europa.
Războiul, în cursul căreia Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni, este un element cheie al identității naționale a Rusiei, iar oficialii ruși reacționează agresiv la orice afirmație care pune la îndoială rolul URSS în înfrângerea nazismului.
Criticii lui Putin afirmă că liderul rus manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial, mușamalizând crimele sovietice.
Uniunea Sovietică a semnat un pact de neagresiune cu Germania nazistă cu puțin timp înainte de începerea războiului în 1939. Acordul germano-sovietic, cunoscut sub numele de pactul Molotov-Ribbentrop, includea un protocol secret prin care cele două puteri totalitare erau de acord să împartă Polonia, România și statele baltice.
Doi ani mai târziu, pe 22 iunie, naziștii au invadat prin surpriză Uniunea Sovietică. Milioane de soldați ai Armatei Roșii și-au pierdut viața în cursul războiului împotriva Germaniei lui Hitler.
Luna trecută, pe 7 mai, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, secretarul de stat al SUA și miniștri de Externe din nouă țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, au emis o declarație comună prin care au omagiat victimele și militarii care au luptat pentru a înfrânge Germania nazistă, reamintind însă că finalul celui de-al Doilea Război Mondial, “nu a adus libertate în toată Europa”, ci stăpânirea comunistă în jumătatea estică a continentului.
#Фоторепортаж Сотня лучших моментов главного парада страны, посвященного 75-летию Победы в Великой Отечественной…
Gepostet von Минобороны России am Mittwoch, 24. Juni 2020
Sursă foto: pagina de Facebook a Ministerului Apărării din Rusia.