Cofondatorul Kaspersky Lab susține că spațiul cibernetic este într-o stare de război perpetuu
Eugene Kaspersky, cofondator și director general executiv al Kaspersky Lab, a afirmat că spațiul cibernetic se află într-o stare de război perpetuu și a lansat un apel la egalitate, transparență și îmbunătățirea educație pentru asigurarea cibersecurității și pentru a contracara infractorii din mediul cibernetic, transmite portalul Global Security Mag.
”Ar fi greșit să spunem că spațiul cibernetic este într-o stare de pace. În fiecare zi, sunt comise campanii de sabotaj, spionaj și criminalitate – iar peisajul amenințărilor se schimbă constant”, a declarat Eugene Kaspersky, cu ocazia Forumului de Pace de la Paris, un eveniment internațional pe probleme de guvernare globală și multilateralism.
Pe măsură ce conectăm tot mai multe dispozitive, iar dependența oamenilor de internet sporește, se observă o multiplicare a oportunităților de a destabiliza, sustrage și distruge. Numărul amenințărilor a crescut exponențial, potrivit Kaspersky Lab, care estimează că în fiecare zi sunt descoperite 380.000 de noi fișiere cu potențial distructiv.
O analiză a amenințărilor cibernetice sugerează că infracționalitatea informatică este acum principala activitate a peste jumătate de milion de persoane, de la simpli indivizi până la grupuri profesioniste, ce pot dispune de resurse semnificative.
”Este necesar să ne adunăm toți pentru a obține diplomația în domeniul cibersecurității. La urma urmei, lupta împotriva infracționalității informatice rămâne în mare parte dependentă de națiuni și de politicile lor și, prin urmare, de frontiere. Încă putem spera să luptăm împotriva criminalității cibernetice pe poziții egale – dar, pentru a face acest lucru, avem nevoie de o nouă diplomație bazată pe trei piloni: egalitate, transparență și educație”, a adaugat Eugene Kaspersky.