Dezinformare în era coronavirus: Un savant premiat cu Nobel dezminte că ar fi spus că SARS-CoV-2 nu este natural
O serie de site-uri care promovează teorii ale conspirației au publicat recent pretinse afirmații ale imunologului japonez Dr. Tasuku Honjo, laureat al Premului Nobel în 2018, în care acesta ar fi spus că virusul SARS-CoV-2 ar fi fost creat într-un laborator din Wuhan, China. Declarațiile fanteziste atribuite cercetătorului au devenit virale pe rețelele de socializare, în pofida faptului că savantul nipon a dezmințit că ar fi făcut astfel de afirmații, relatează Agence France-Press, BBC, The Guardian și Liberation.
Dezinformarea, aparent lansată începând din 21 sau 22 aprilie, susține că omul de știință nipon “a provocat senzație în mass-media spunând că coronavirus nu este natural” și include o declarație atribuită în mod fals lui Tasuku Honjo:
“Dacă ar fi firesc, ar fi avut doar țări infectate cu aceeași temperatură ca China. În schimb, se răspândește într-o țară precum Elveția, la fel cum se răspândește și în zonele deșertice. În timp ce, dacă ar fi firesc, s-ar fi răspândit în locuri reci, dar ar fi murit în locuri fierbinți. Am făcut patruzeci de ani de cercetări asupra animalelor și virusurilor. Nu este firesc. Este fabricat și virusul este complet artificial. Am lucrat patru ani în laboratorul Wuhan din China”, se afirmă în mesajul fals atribuit savantului nipon.
“Pe baza tuturor cunoștințelor și cercetărilor mele de până acum, pot spune acest lucru cu deplină încredere că coronavirusul nu este natural. Nu provine de la lilieci. China a făcut-o”, ar mai fi afirmat Tasuku Honjo, potrivit autorilor dezinformării.
Biografia lui Tasuku Honjo arată că acesta este afiliat Universității din Kyoto (și institutelor conexe) încă din 1984. Nu se menționează nicio afiliere cu vreo instituție din afara Japoniei.
David Hajime Kornhauser, un reprezentant al Universității din Kyoto, a confirmat că laureatul Nobel, Dr. Tasuku Honjo, nu este autorul acestor observații. “Nu a făcut niciodată nicio declarație despre originile bolii”, a precizat Kornhauser.
Reprezentantul universității a explicat “că un cont de Twitter, care pretinde că îl reprezintă pe Dr. Honjo, – cont care se afla în spatele majorității informațiilor false – este fraudulos și defăimător”.
In light of recent misleading news purported to represent the views of Distinguished Professor Tasuku Honjo of the Kyoto University Institute of Advanced Study, the University is publishing the following statement from Professor Honjo.https://t.co/bvbsa4hPvR pic.twitter.com/Spwbcc2xhT
— Kyoto University (@KyotoU_News) April 28, 2020
De asemenea, pe site-ul oficial al Universității din Kyoto a fost dat publicității un comunicat în care savantul nipon Tasuku Honjo se declară “foarte întristat că numele meu și cel al Universității din Kyoto au fost folosite pentru a răspândi acuzații false și dezinformări”. Cercetătorul a condamnat și “diseminarea unor afirmații nefondate cu privire la originile bolii”, spunând că “reprezintă o distragere periculoasă” într-un moment în care întreaga lume se confruntă cu această pandemie.
Tasuku Honjo a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2018, alături de profesorul James Allison, pentru descoperirile lor care au deschis calea tratării cancerului cu ajutorul imunoterapiei.
Comunitatea de informații din Statele Unite a anunțat pe 30 aprilie în mod oficial că dovezile aflate la dispoziția experților americani indică faptul că virusul SARS-Cov-2, apărut în China în luna decembrie, “nu a fost creat de oameni sau modificat genetic”, însă nu este exclusă ipoteza ca virusul să se fi răspândit în urma unui accident într-un laborator din Wuhan unde ar fi fost studiate animale infectate cu SARS-CoV-2.
Acest anunț vine în contextul răspândirii teoriilor conspirației, apărute în ultimele săptămâni și preluată de anumiți susținători ai lui Donald Trump, care sugerează că acest nou coronavirus a fost dezvoltat de cercetătorii chinezi într-un laborator de virologie, iar în urma unui accident, noul virus creat artificial s-a răspândit în oraș.
La scurt timp după anunțul agențiilor de informații din SUA, Donald Trump a declarat că este convins că noul coronavirus provine de la un institut chinez de virologie de la Wuhan, dar a refuzat să ofere alte detalii.
Afirmații similare cu ale lui Trump au fost făcute și de secretarul de Stat al SUA, care a declarat pe 3 mai la postul ABC că există “dovezi enorme” că pandemia ar fi început într-un institut chinez de virologie din Wuhan, însă a refuzat să spună dacă se crede că la mijloc ar fi fost un accident ori ar fi fost ceva intenționat.
Cu patru zile mai devreme, Pompeo însă spunea că SUA nu cunosc cu exactitate unde a început pandemia. Oficialul american nu a prezentat detalii despre presupusele dovezi care l-au făcut să-și schimbe părerea în decurs de câteva zile.