Consiliul Europei: Acțiunile de intimidare a jurnaliștilor, în creștere în Europa în ultimul an
Organizațiile care militează pentru libertatea presei, partenere ale Consiliului Europei, denunță intensificarea acțiunilor de intimidare a jurnaliștilor din Europa, afirmând că situația libertății media în 2019 a fost una “foarte nesatisfăcătoare”, informează site-ul postului France 24.
“În 2019, Europa a fost un câmp de bătălie intens și deseori periculos pentru libertatea presei și libertatea de exprimare”, se afirmă în raportul anual al organizațiilor partenere ale Platformei Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor.
Raportul indică faptul că în cursul anului trecut s-a observat “o tendință în creștere către intimidare” cu scopul reducerii la tăcere a jurnaliștilor, aspect ce trebuie contracarat prin “acțiuni urgente ale statelor membre pentru a susține rolul esențial al presei libere în societățile democratice”.
În cursul anului trecut, Platforma Consiliului Europei a înregistrat 142 de amenințări grave la adresa libertății mass-media, inclusiv 33 de atacuri fizice împotriva jurnaliștilor, 17 noi cazuri de detenție și închisoare, 43 de cazuri de hărțuire și intimidare.
La sfârșitul anului 2019, “cel puțin 105 jurnaliști se aflau în spatele gratiilor, în Turcia, Azerbaijan, Federația Rusă și pe teritoriul Crimeea, aflat sub control rusesc”, menționează autorii raportului.
De asemenea, doi jurnaliști au fost uciși în cursul anului în statele membre ale Consiliului Europei: Lyra McKee, în timp ce relata despre tensiunile din Irlanda de Nord, și Vadim Komarov, în urma unui atac în Ucraina.
Raportul avertizează că se constată o consolidare a controlului politic al presei în diverse moduri, inclusiv prin preluarea organizațiilor media de către stat sau oligarhi; atacuri cibernetice; închiderea organelor mass-media critice, supravegherea intruzivă și hărțuirea judiciară și administrativă a jurnaliștilor; sau măsuri de cenzurare mascate ca legi împotriva “știrilor false”.
Raportul trage un semnal de alarmă în legătură situația dificilă în care se găsesc jurnaliștii independenți în țări ca Rusia, Azerbaijan sau Turcia, însă nici state ca Franța, Malta, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina sau Serbia nu sunt ferite de critici.
Potrivit raportului, în Serbia s-a constatat o creștere a numărului atacurilor la adresa mass-mediei, inclusiv amenințări cu moartea, iar mulți oficiali publici au un discurs inflamator.
În privința Bulgaria, raportul menționează că majoritatea presei este controlată de un singur conglomerat, deținut de un politician, iar în Ucraina s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de acte de violență la adresa jurnaliștilor.
În Ungaria și Polonia, pluralitatea și libertatea de exprimare în cele două țări a avut de suferit în urma a două amenințări: conversia organizațiilor publice de mass-media în organe media de stat sau controlarea sectorului privat de către stat; și hărțuirea jurnaliștilor și a altor entități media.