SUA oferă 5 milioane de dolari pentru informații privind activitățile ilicite ale Coreei de Nord în spațiul cibernetic
Statele Unite au avertizat recent că hackerii nord-coreeni reprezintă o amenințare majoră la adresa sistemul financiar american și mondial, regimul de la Phenian fiind suspectat că ar fi obținut fonduri necesare pentru finanțarea programelor sale de înarmare balistică și nucleară în urma activităților ilicite în mediul cibernetic, relatează Reuters și Forbes.
În acest context, Administrația de la Washington a luat decizia de a oferi o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care duc la identificarea hackerilor din Coreea de Nord care amenință Statele Unite.
Într-un aviz de informare cibernetică, publicat pe 15 aprilie, Departamentul de Stat, Trezoreria, Departamentul pentru Securitate Internă și Biroul Federal de Investigații (FBI) au avertizat că activitățile informatice nocive desfășurate de hackerii nord-coreeni “amenință Statele Unite și comunitatea internațională”, în special fiind “o amenințare semnificativă pentru integritatea și stabilitatea sistemului financiar internațional”.
Potrivit avertismentului, actorii cibernetici sponsorizați de Coreea de Nord sunt o gamă de hackeri, criptologi și programatorii care execută misiuni de piraterie și spionaj cibernetic. Țintele principale sunt instituțiile financiare și tranzacțiile cu monede digitale.
Autoritățile SUA precizează că persoanele care au “informații despre activitățile ilicite de Coreei de Nord în ciberspațiu, inclusiv operațiuni anterioare sau în curs de desfășurare, furnizarea acestor informații (…) ar putea să vă facă eligibil să primiți o recompensă de până la 5 milioane de dolari”.
Hackerii nord-coreeni sunt suspectați că de-a lungul ultimilor ani au atacat numeroase companii din întreaga lume, inclusiv instituții financiare.
Potrivit unui raport al ONU, publicat anul trecut, se crede că regimul din Coreea de Nord a obținut fonduri de aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de înarmare, banii fiind obținuți în urma unor activități de piraterie cibernetică tot mai ample și sofisticate.