IntelligenceȘtiri

Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, s-ar fi autoizolat de teama coronavirusului, potrivit unui ministru de la Seul

Kim Jong-Un (Yonhap News)

Absent din viața publică de pe 11 aprilie, Kim Jong-Un, a fost subiectul a numeroase speculații privind sănătatea sa în ultimele zile, existând chiar zvonuri că ar fi decedat în urma unei operații eșuate, însă, potrivit ministrului pentru Unificare de la Seul, liderul nord-coreean s-ar fi retras într-un loc izolat de teamă să nu fie infectat cu coronavirus, relatează RTBF și The Guardian.

Speculațiile cu privire la starea de sănătate a liderului de la Phenian au luat amploare după ce acesta a lipsit de la ceremoniile de comemorare a bunicului său, Kim Il-sung (1912-1994), fondatorul regimului nord-coreean, organizate pe 15 aprilie.

Ministrul sud-coreean Kim Yeon-chul a afirmat că multe ceremonii au fost anulate în Coreea de Nord de teama pandemiei, iar absența lui Kim Jong-un nu este “deosebit de neobișnuită în situația actuală”. În același timp, oficialul a negat că liderul nord-coreean ar fi fost supus unei operații cardiace, catalogând zvonurile în acest sens drept “fake news”.

“Avem informații care ne permit să spunem cu încredere că nu există semne neobișnuite [în Coreea de Nord]”, a declarat Kim Yeon-chul în cadrul unei audieri în Parlamentul de la Seul.

De altfel, chiar și președintele american Donald Trump s-a arătat sceptic în ceea ce privește acuratețea zvonurilor privind stare de sănătate a lui Kim.

De asemenea, mai mulți oficiali americani, citați de agenția Reuters, au indicat că se crede că liderul nord-coreean ar fi călătorit cu trenul său privat până la reședința sa preferată din apropierea orașului Wonsan, pe coasta estică a țării. Kim s-ar fi retras aici pentru a se adăposti de pandemie.

Mai mult, potrivit presei sud-coreene, Kim ar fi luat decizia de a se autoizola după ce unul dintre gărzile sale de corp ar fi fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Ultima apariție publică a lui Kim Jong Un datează din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, ocazie cu care a cerut implementarea de “măsuri naționale stricte” împotriva coronavirusului.

Autoritățile din Coreea de Nord susțin că în această țară nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus, afirmație contestată de numeroși experți și oficiali din serviciile de spionaj americane.

Aceasta nu este prima dată când Kim Jong Un dispare pentru o perioada din viața publică. În septembrie-octombrie 2014, liderul de la Phenian a dispărut timp de patruzeci de zile, iar ulterior a reapărut mergând cu ajutorul unui baston. Serviciile de informații din Coreea de Sud au susținut că a fost supus unei operații la gleznă.

Speculațiile din presă privind starea lui Kim Jong Un au ridicat semne de întrebare privind succesiunea la conducerea Pehianului în cazul în care actualul lider ar fi grav bolnav sau ar muri, în condițiile în care copii săi sunt încă minori.

Există ca decesul prematur al acestui ar putea provoca o criză profundă la Phenian, însă analiștii speculează că, într-un astfel de caz, sora sa și apropiați ai actualului lider ar forma o regență, ce ar conduce țara până când unul dintre copiii săi ar ajunge la vârsta necesară pentru a prelua puterea, potrivit agenției Reuters.

Kim Jong Un, 36 de ani, al treilea lider ereditar al regimului de la Phenian, a preluat puterea în 2011, după ce tatăl său, Kim Jong Il, a decedat în urma unui atac de cord.

Kim Yo Jong, sora liderului de la Phenian, a fost cea mai vizibilă personalitate în jurul lui Kim Jong Un în ultimii doi ani, ocupând în mod oficial funcția de vice-director al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, unul dintre cele mai importante organisme de conducere de la Phenian.

Analiștii consideră că sora liderului nord-coreean ar putea deveni principala sursă de putere în cazul formării unui organism de conducere colectivă care să țină locul lui Kim Jong Un.