Agențiile britanice de informații trebuie să utilizeze IA pentru a combate noile amenințări venite din partea unor țări ostile
Agențiile de informații din Marea Britanie vor trebui să utilizeze în mod mai intens inteligența artificială pentru a combate noile amenințări venite din partea unor state ostile, cum ar fi Rusia sau Iran, care vor încerca să folosească noile tehnologii pentru a ataca Regatul Unit, se arată într-un raport comandat de Centrul Guvernamental de Comunicații (GCHQ).
We commissioned this report as part of our continued transparent and collaborative work to address ethical and legal considerations around the use of AI for national security ⬇️ @RUSI_org https://t.co/1Zzq7LjgWS
— GCHQ (@GCHQ) April 27, 2020
Centrul Guvernamental de Comunicații (GCHQ), care are rolul de a obține informații SIGINT prin monitorizarea comunicațiilor și altor semnale, cum ar fi radarele, joacă un rol important în contracararea amenințărilor cibernetice și terorismului internațional, sprijinind totodată MI5 și MI6.
Raportul, realizat de Institutului Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie (RUSI), avertizează că entități ostile Regatului Unit vor utiliza programe malware și tehnologia de manipularea înregistrărilor video (deepfake) pentru a încerca să submineze viața politică, inclusiv procesul electoral, și să manipuleze opinia publică, relatează The Telegraph.
De asemenea, acțiunile ostile vor viza, cel mai probabil, și infrastructura esențială a Marii Britanii.
“Actorii ostili vor încerca, fără îndoială, să folosească IA pentru a ataca Marea Britanie și este probabil ca cei mai capabili actori de stat ostili, care nu sunt limitați de un cadru legal echivalent, să dezvolte sau dezvoltă capacități ofensive bazate pe IA”, indică raportul.
Potrivit autorilor raportului, soluția pentru a contracara aceste amenințări este utilizarea inteligenței artificiale.
“Adoptarea IA nu este importantă doar pentru a ajuta agențiile de informații să gestioneze provocarea tehnică reprezentată de supraîncărcarea cu informații”, a declarat Alexander Babuta, unul dintre autorii raportului, citat de BBC News.
“Este foarte probabil ca actorii ostili să folosească IA pentru a ataca Marea Britanie în multe feluri, iar comunitatea de informații va trebui să dezvolte noi măsuri de apărare bazate pe IA”, a adăugat Babuta.
Numeroșii oficiali britanici au subliniat importanța noilor tehnologii în domeniul spionajului și contraspionajului, iar noul director al MI5, Ken McCallum, a declarat chiar că una dintre prioritățile mandatului său va fi să intensifice utilizarea acestor inovații, inclusiv a instrumentelor de învățare automată.
Potrivit unor surse din interiorul agenției, McCallum se va concentra mai mult asupra amenințărilor venite din partea Chinei și dorește o colaborare mai strânsă cu sectorul privat pentru a dezvolta instrumente de inteligența artificială care să fie utilizate pentru a contracara acțiunile statelor ostile și activitățile teroriste.
McCallum vrea să tragă un semnal de alarmă în legătură cu amenințările venite dinspre China – în mod particular în ceea ce privește spionajul industrial și război cibernetic – considerând că magnitudinea acțiunilor de spionaj ale Chinei în Marea Britanie nu este suficient înțeleasă.
În ceea ce privește cooperarea cu firmele private din domeniul noilor tehnologii, agenția de spionaj consideră că nu mai are capacitatea internă de a dezvolta ce are nevoie în domenii precum inteligența artificială și analiza datelor.
În același timp, McCallum va continua să solicite ca agențiile de informații să beneficieze de acces la serviciile de mesagerie criptată.
Raportul, întocmit de RUSI, vine pe fundalul unei preocupări tot mai mari cu privire la utilizarea instrumentelor IA de către agențiile de informații, existând temeri că ar putea fi folosite în moduri abuzive, care încalcă dreptul la viață privată.
În acest context, autorii raportului recomandă stabilirea de noi reglementări care să prevină folosirea în mod abuziv a noilor tehnologii și să asigure că orice intruziune în viața privată a cetățenilor este proporțională și necesară.