SUA au informat NATO și Israelul despre o nouă boală apărută în China la jumătatea lunii noiembrie 2019
Serviciile americane de informații au alertat NATO și Israelul la jumătatea lunii noiembrie 2019 în legătură cu o epidemie izbucnită la Wuhan, China, a relatat postul israelian Channel 12 (Keshet 12), potrivit publicației The Times of Israel.
Conform postului israelian, comunitatea americană de informații a luat cunoștință de apariția unei noi boli la Wuhan în a doua săptămână a lunii noiembrie 2019, și a decis să informeze în secret unii dintre aliații Washingtonului.
Primele informații oficiale din partea Chinei privind noua boală au apărut cu peste o lună mai târziu, la începutul lunii ianuarie.
Agențiile americane de spionaj au informat și Administrația Trump „care nu a considerat relevantă” această informații, a precizat televiziunea, adăugând că oficiali din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au discutat despre potențialul impact al bolii necunoscute în cazul în care se va propaga în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel.
Informația a ajuns la factorii de decizie și la Ministerul Sănătății din Israel, dar „nu s-a făcut nimic”, a relatat Channel 12.
Informațiile vehiculate de Channel 12 nu au fost confirmate oficial nici de autoritățile din Israel, nici de NATO.
Săptămâna trecută, postul ABC News a relatat că analiști din cadrul unei agenții de informații a Pentagonului au avertizat încă din luna noiembrie că o epidemie recent apărută în China s-ar putea transforma într-un “eveniment cataclismic”.
Departamentul Apărării de la Washington a negat însă că ar fi primit astfel de informații.
Preocupările privind epidemia apărută în China au fost incluse într-un raport secret întocmit în luna noiembrie de Centrul Național pentru Informații Medicale (NCMI) din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare din SUA.
Raportul se baza pe analizarea interceptării de comunicații și pe imagini din satelit. Agenția a avertizat că, în cazul în care autoritățile chineze nu reușesc să stopeze epidemia, boala ar putea deveni o amenințare serioasă pentru forțele americane din Asia.
Inițial, China a încercat să minimalizeze gravitatea situației, amânând timp de șapte zile, până pe 20 ianuarie, să recunoască în mod oficial că epidemia din Wuhan s-ar putea transforma într-o pandemie, lucru care, probabil, a costat China și alte țări timp prețios necesar pentru a se pregăti de impactul criziei medicale, a relatat agenția de știri The Associated Press.
Doctori din Wuhan, epicentrul epidemiei din China, ar fi încercat să avertizeze publicul încă din luna decembrie, însă au fost cenzurați.
De asemenea, pe data de 31 decembrie, BlueDot, o platformă de monitorizare medicală bazată de inteligență artificială (IA), îi avertiza pe clienții săi, printre care oficiali guvernamentali din zeci de țări, inclusiv din SUA și Canada, despre apariția unui focar de pneumonie virală în orașul chinez Wuhan.