Disensiunile dintre Trump, Erdogan și Macron au umbrit summitul aniversar al NATO / RTE
Președintele SUA, Donald Trump, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au avut un schimb de replici aprins cu privire la viitorul NATO, după ce Macron a criticat politicile Turciei și a cerut revizuirea strategiei Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin sporirea eforturilor de combatere a terorismului islamic și reluarea dialogului cu Rusia, afirmând că alianța transatlantică este în „moarte cerebrală” în acest moment.
Disensiunile Trump-Macron au marcat prima zi a summitului aniversar de la Londra, riscând să anuleze eforturile întreprinse pentru a afișa coeziune în fața Rusiei și Chinei, relatează postul RTE.
Macron a afirmat că Turcia a atacat milițiile kurde care au ajutat forțele coaliției în ofensiva împotriva organizației teroriste Stat Islamic în Irak și Siria, și a acuzat regimul de la Ankara de colaborare cu facțiuni militante aliate cu ISIS.
La finalul primei zi a summitului, toți cei 29 lideri ai NATO au luat parte la un dineu organizat de regina Elizabeta a II-a la Palatul Buckingham. După reuniune, Merkel a declarat că este „relativ optimistă”, dar Macron a avertizat că „nu toate problemele au fost clarificate, și nu toate ambiguitățile au fost rezolvate”.
La rândul său, Erdogan a amenințat că va bloca planul NATO de a consolida sistemul de apărare anti-Rusia din statele baltice și Polonia, în caz că celelalte state aliate nu declară milițiile kurde din Siria drept organizații teroriste. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a minimizat disputele, exprimându-și speranța că va fi găsită „o soluție bună”, și l-a îndemnat pe Macron să înceteze cu criticile la adresa NATO și să vină cu „propuneri concrete” privind consolidarea alianței.
Macron a fost vizat de critici și venite din partea lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spunând că aliații „nu ar trebui să pună niciodată în discuție unitatea și voința politică de a sta împreună și de a ne apăra reciproc”.
Trump a reluat din nou discuția despre contribuțiile militare ale aliaților, arogându-și meritul pentru faptul că membrii NATO au alocat fonduri mult mai mari pentru apărare, însă doar 9 din 29 membri NATO au atins țintele convenite în 2014 – alocarea a 2% din PIB pentru apărare, până în 2024. Germania fiind din nou în mod particular ținta criticilor liderului SUA, pentru că a alocat doar 1.2% pentru apărare.
„Și totuși mai aveți mulți delincvenți – știți că îi numesc delincvenți atunci când nu plătesc integral”, a afirmat președintele Trump.
Pe de altă parte, Germania a propus crearea unui comitet de experți care să examineze modul în care NATO se poate adapta pentru a răspunde problemelor de natură politică într-un mod mai eficient.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este deschisă cooperării cu NATO în ceea ce privește contracararea amenințărilor comune, cum ar fi terorismul.
Macron a părut receptiv la idee, solicitând un „dialog strategic” cu Rusia. acțiune ce probabil a neliniștit aliații NATO din estul Europei.