IntelligenceIT&CȘtiri

Pandemia de coronavirus, o binefacere pentru infractorii europeni, avertizează Europol

EUROPOL

Europol, agenția UE pentru poliție, a publicat vineri un raport privind activitățile infracționale care se dezvoltă profitând de criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, relatează organizația publică de media RTBF.

În timp ce unele activități infracționale au scăzut foarte mult, cum ar fi traficul de droguri, care a devenit dificil de realizat ca urmare a închiderii frontierelor, infractorii se dovedesc creativi și găsesc noi metode de a obține bani în mod ilicit.

Numărul atacurilor cibernetice împotriva organizațiilor și a persoanelor a crescut semnificativ în această perioadă, hackerii profitând de faptul că un tot mai multe persoane muncesc de acasă. Conexiunile la domiciliu sunt în general mai puțin sigure decât cele ale întreprinderilor.

Dar hackerii continuă să atace și companii și instituții, iar sistemul medical a devenit o țintă majoră a infractorilor din mediul cibernetic.  Rețeaua informatică a Spitalului universitar din Brno a fost paralizată de atacuri cibernetice, iar consecințele au fost, evident, majore: operații amânate și pacienții transferați la alte spitale din regiune.

Infractorii profită și de climatul de anxietate și frica pentru a atrage noi victime. Un exemplu, printre altele, menționat de Europol este cel al unui transfer de 6,6 milioane de euro către o companie din Singapore pentru achiziția gel hidroalcoolic și măști de protecție FFP2. Comandă însă nu a fost niciodată onorată, iar Europol avertizează că se așteaptă la o creștere explozivă a numărului înșelătoriilor de acest fel.

Iar această cerere sporită pentru măști, mănuși și alte echipamente medicale nu a trecut neobservată, infractorii oferă echipamente contrafacute și kituri de testare false. Între 3 și 10 martie, peste 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute au fost confiscate în timpul operațiunii Pangea, coordonată de Europol. În urma operațiunii au fost efectuate și 121 de arestări.

O altă rețetă veche și foarte eficientă este și ea în creștere. Aceasta constă în deghizarea în agenți de poliție sau personal medical pentru a obține acces în locuințele persoanelor vulnerabile sau în vârstă. Europol explică modul în care se desfășoară acest tip de înșelătorie: victima este informată că un membru al familiei sale este infectat cu COVID-19, astfel că este urgent să efectueze un test, așa că un medic se va deplasa la domiciliul victimei sub pretextul efectuării testului.

În pofida introducerii unor măsuri de carantină suplimentare în toată Europa, infracționalitatea rămâne activă și moduri noi sau adaptate de activități infracționale vor continua să apară în timpul crizei și după, avertizează Europol.