Aliații se tem că realegerea lui Trump ar putea vulnerabiliza NATO / The Guardian
Atitudinea ambivalentă sau chiar ostilă a președintelui american Donald J. Trump față de NATO reprezintă o sursă de preocupare pentru ceilalți aliați, care se tem că o eventuală victoria a acestuia în competiția pentru Casa Albă ar reprezenta o amenințare majoră la adresa supraviețuirii Alianței Nord-Atlantice, scrie The Guardian, citând mai mulți foști sau actuali oficiali.
Cu câteva zile înaintea reuniunii liderilor NATO la Londra, ocazia cu care se aniversează 70 de ani de la fondarea alianței, Statele Unite au anunțat reducerea contribuției la proiectele comune ale NATO, acțiune ce survine pe fondul ambivalenței continue a lui Trump în ceea ce privește valoarea alianței și sugestiilor că garanțiile de securitate oferite de Washington națiunilor aliate depindeau de mărimea contribuțiilor militare ale acestor state.
John Bolton, consilier pentru securitate națională al lui Trump până în septembrie, a amplificat temerile în rândul aliaților cu privire la intențiile președintelui american, după ce, într-un discurs recent într-un cadru restrâns, a avertizat că Donald Trump ar putea adopta o poziție „izolaționistă totală” în cazul în care va fi reales în funcția de președinte, în noiembrie, renunțând la NATO și alte alianțe internaționale, potrivit televiziunii NBC.
Trump și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea în legătură contribuțiile militare ale aliaților europeni, care nu se conformează nivelului convenit de 2% din PIB pentru apărare, în special Germania. Mai mult, liderul de la Casa Albă a pus sub semnul întrebării trăinicia angajamentului SUA față de Articolului 5 din documentul fundamental al NATO, Tratatul de la Washington, conform căruia un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor aliaților.
Un diplomat european în misiune la Washington a subliniat că, în timpul Administrației Trump, prezența militară a SUA pe flancul estic al alianței a fost consolidată, dar și-a exprimat îngrijorarea că acest lucru s-a datorat mai degrabă eforturilor unor oficiali americani care au dorit să compenseze afinitatea personală a lui Trump pentru liderul rus Vladimir Putin și denigrarea aliații europeni de către liderul de la Casa Albă.
„Cea mai mare temere este legată de ceea ce ar face într-un al doilea mandat. Ar fi mai liber de constrângeri”, a afirmat diplomatul, adăugând că „este imposibil de prezis” cum ar arăta un al doilea mandat Trump.
Publicația New York Times a relatat că Trump a spus de mai multe ori în conversații private că ar dori să retragă Statele Unite din NATO.
„Cred că ceea ce spune Bolton rezonează cu oamenii, deoarece este ceva care i-a îngrijorat pe oameni de când Trump a preluat funcția și există îngrijorarea că s-ar simți mai puțin constrâns într-un al doilea mandat, și chiar ar putea face ceva”, a declarat Amanda Sloat, fost oficial în Departamentul de stat, actualmente membru senior la Institutul Brookings.
Susan Rice, consilieră prezidențială pentru securitate națională în timpul Administrației Obama, a declarat că membrii Congresului vor acționa pentru a împiedica o eventuală tentativă a lui Trump de a retrage Statele Unite din NATO, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe termen lung ale ambivalenței lui Trump asupra coeziunii alianței transatlantice.
„Cred în continuare că Congresul s-ar pune în calea unei acțiuni de retragere din Nato”, a spus Rice.
„Dar, știți, Congresul m-a surprins, în trecutul recent, prin incapacitatea sau lipsa de dorință de a-l înfrunta pe Trump. Ceea ce cred că este mai probabil este această eroziune continuă a încrederii în statutul nostru de lider în cadrul NATO, și mai multe eforturi care pun în discuție angajamentul nostru, și mai multe semnale pentru conducătorii din însăși NATO și Rusia că întreaga instituție este vulnerabilă”, a adăugat fosta consilieră prezidențială.