
Sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele care fac parte din solda lunară se vor menține în 2026 la ”cel mult nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2025”, conform proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, inițiat de guvern.
În 2026, se vor menține la nivelul lui decembrie 2025, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută. Prevedere este valabilă și pentru polițiști, polițiștii de penitenciare.
Plafonarea privește inclusiv personalului militar din instituţiile de apărare şi securitate naţională care execută serviciul de luptă permanent, desfăşoară activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă.
De asemenea, anul viitor, se menţin în plată la nivelul acordat pentru decembrie 2025: cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament
Plata drepturilor pentru munca suplimentară prestată în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut se face dacă munca astfel prestată nu a fost compensată cu timp liber corespunzător în termen de 120 de zile de la momentul prestării acesteia.
Pentru activitatea din zilele de sâmbătă și duminică, din sărbătorile legale, munca peste programul de lucru ”se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna decembrie 2025”.
În 2026, pentru militarii și polițiștii ale căror solde de funcţie/salarii de funcţie/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 6.000 lei lunar inclusiv, se decontează valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 800 lei.
În 2026, vor rămâne la nivelul lui decembrie 2025 drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform proiectului de lege, ”prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2026 pensiile militare de stat nu se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei”.