Fermierii cer amânarea cu un an a eliminării facilităților pentru agricultură
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a cerut luni amânarea cu un an a prevederilor din proiectul de ordonanță a austerității care au impact în sectorul agroalimentar: eliminarea facilităților pentru angajații din agricultură și industria alimentară, precum și aplicarea „taxei pe stâlp” pentru mijloacele fixe care au legătură cu producția agricolă.
Alianța este formată din Federația Națională PRO AGRO, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, și AFF – Asociația Forța Fermierilor.
”Firmele și-au făcut planurile de afaceri și bugetele cu mult timp înainte, iar astfel de măsuri fiscale vor dezechilibra totul. Deja mediul de agribusiness este bulversat de contextul agroclimatic și regional, astfel că propunem amânarea măsurilor fiscale care vor prăbuși mediul de afaceri din agricultură. Falimente sau revenire în agricultură?!”, se spune într-un comunicat al Alianței.
Conform comunicatului AAC, în condițiile unui an agricol 2024 extrem de dificil, în care mulți fermieri au evitat, milimetric, insolvența, anul 2025 ”va însemna lacăt pe majoritatea fermelor din România, dacă aceste măsuri fiscale, care au fost propuse peste noapte, vor fi și adoptate. Drept urmare, „taxa pe stâlp” în agricultură va aduce zero încasări la bugetul de stat”.
Având în vedere că facilitățile pentru angajații din sectorul agroalimentar au fost introduse recent, în comparație cu sectorul IT și construcții, AAC consideră că este ”o decizie rezonabilă amânarea cu un an a eliminării acestor facilități pentru agricultură și industrie alimentară, pentru a permite și antreprenorilor din acest sector să rămână pe linia de plutire în 2025”.
.