ImportantInfrastructură

Nuclearelectrica și Framatome vor produce izotopul Lu-177 la Cernavodă

Foto: Nuclearelectrica Oficial

Nuclearelectrica și francezii de la Framatome au semnat marți un acord de colaborare pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177, esențial în tratamentele anti-cancer, la centrala nucleară de la Cernavodă.

Lutețiu-177 va fi produs cu ajutorul tehnologiei Framatome. ”Acest parteneriat cu Framatome pentru producerea Lutețiului-177 demonstrează dedicarea noastră de a susține inovația în medicina nucleară și de a contribui la tratamente avansate împotriva cancerului. Prin această inițiativă, România se aliniază eforturilor internaționale de a dezvolta soluții medicale mai eficiente pentru pacienții din întreaga lume,” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, conform unui comunicat trimis BVB.

”Suntem încrezători că această inițiativă va avea un impact pozitiv asupra sistemului de sănătate, oferind un sprijin concret în lupta împotriva bolilor oncologice și demonstrând potențialul tehnologiilor nucleare de a aduce beneficii semnificative în domeniul medical. Prin susținerea unor astfel de proiecte, ne propunem să asigurăm continuitatea accesului la tratamente inovatoare și să contribuim la dezvoltarea unei infrastructuri medicale robuste și durabile, capabile să răspundă celor mai complexe provocări de sănătate,” a declarat prof. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

”De zeci de ani, România și Franța împărtășesc o viziune comună asupra energiei nucleare și a contribuției acesteia la decarbonizare și asigurarea independentei energetice. Această colaborare referitoare la Lutețiu-177 reprezintă un pas semnificativ înainte, demonstrând angajamentul țărilor noastre de a lucra împreună pentru a promova autonomia europeană în ceea ce priveşte izotopii medicali. De asemenea, colaborarea aceasta evidențiază un aspect pozitiv care este adesea subestimat în sectorul nuclear: potențialul său de inovare și rolul său esențial în medicina nucleară”, a declarat ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery.

Ceremonia de semnare a acordului a avut loc la Ambasada Franței în România, în prezența unor oficiali guvernamentali, între care și șeful Cancelariei premierului.