ApărareImportant

Ucraina își va instrui infanteriștii marini la un centru din România

Infanteriști marini din Regimentul 307 - Foto: navy.ro

Infanteriștii marini ucraineni se vor instrui în România la un centru (facilitate) care va funcționa în cadrul Coaliției pentru capabilități maritime, aflată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG). Facilitatea are nevoie de aprobarea Parlamentului, votul fiind programat pentru 1 octombrie.

Națiunile coordonatoare ale Coaliției sunt Marea Britanie și Norvegia, britanicii fiind cei care au propus înființarea facilității de instruire, în ideea sprijinirii dezvotării forțelor navale și infanteriei marine ucrainene.

România va găzdui centrul de instruire a infanteriștior marini ucraineni și va sprijini activitățile aferente ”în limita capabilităților existente”, se precizează într-o solicitare de aprobare trimisă Parlamentului de către președintele Iohannis.

Facilitatea este concepută să funcționeze timp de doi ani, România având dreptul ”de a înceta angajamentul în orice moment pe durata desfășurării procesului de instruire sau după expirarea perioadei stabilite”.

Finanțarea și planificarea sprijinului pentru dezvoltarea inițială vor fi asigurate în totalitate de Marea Britanie.

Armata română are o singură structură de infanterie marină, Regimentul 307 ”Heracleea”, cu garnizoana la Babadag (Tulcea).

Funcționarea centrului de instruire are nevoie de aprobarea Parlamentului, care se dă printr-un vot în ședința comună a celor două Camere.

O altă formă de sprijin pentru Ucraina care are nevoie de aprobarea Parlamentului este LEN-R, nodul logistic care va funcționa în cadrul Misiunii de Asistență de Securitate și instrulre NATO pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU). Alte două noduri logistice ( Logistics Enabling Nodes) se vor afla în Polonia (LEN-P)  și Slovacia (LEN-S).

Facilitatea LEN-R va fi găzduită și va opera La Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, cu un efectiv de maxim 100 de militari, infrastuctură și logistică. Militarii vor fi  personal de stat major în cadrul comandamentelor misiunii, instructori în cadrul modulelor de instruire organizate în afara teritoriului național, precum și detașamente specializate pentru completarea LEN-R care funcționează pe teritoriul României).

Reconfigurarea contribuției naționale pe tipuri de categorii de personal, a efectivului total participant la activități în afara sau pe teritoriul național în cadrul NSATU, se va executa cu  aprobarea ministrului apărării naționale, în funcție de cerințele operaționale și evoluția misiunii, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forțe.

Fondurile financiare sunt asigurate din bugetul MApN.

La ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului programată pentru 1 octombrie urmează să se dea un vot asupra înființării acestor structuri.