ApărareImportant

De ce a respins Consiliul Legislativ modificările la Legea pensiilor militare de stat?

Foto: MApN Oficial

Consiliul Legislativ a avizat negativ propunerea legislativă pentru completarea Legii 223/ 2015 privind pensiile militare de stat, act normativ inițiat de parlamentarii PNL și susținut de Nicolae Ciucă, subliniind necesitatea ca aceasta să fie ”reconsiderată în totalitate, atât din punctul de vedere al configurării soluțiilor legislative preconizate, cât și din punctul de vedere al exprimării soluțiilor”.

Soluțiile legislative trebuie să fie în concordanță cu dispozițiile constituționale și legale în vigoare. Exprimarea soluțiilor trebuie să fie în acord cu exigențele de tehnică legislativă, ”în mod clar și precis, fără echivoc”. Consiliul a considerat că aceste exigențe nu au fost îndeplinite.

”În integralitatea sa, modalitatea de exprimare a intenției normatlve nu întrunește exigențele de calitate a legii impuse de art. l alin. (5) din Constituția României”, se remarcă în conținutul avizului negativ.

De exemplu, din expunerea de motive lipsește secțiunea privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat.

Propunerea legislativă nu reglementează aspecte cu privire la emiterea unei proceduri, care să prevadă modalitatea de actualizare a pensiilor militare de stat, cine comunică la Casa de pensii sectorială competentă data actualizării, procentajul de majorare a soldei de grad/salariului gradului profesional și/sau soldei de funcție/salariului de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special. Ceea ce înseamnă că ”în actuala redactare, norma preconizată este incompletă și lipsită de claritate”.

Consiliul Legislativ mai semnalează ”caracterul discriminatoriu al dispoziției de actualizare a pensiei de serviciu, având în vedere faptul că aceasta nu se va aplica tuturor categoriile de beneficiari de pensii, atât din sistemul public, cât și de serviciu, aceştia obținând, în fiecare an din oficiu, o actualizare a pensiilor exclusiv cu rata medie anuală a inflației ”. Astfel, soluția legislativă este ” susceptibilă a încălca prevederile art 16 alin 1 din Constituție”.

De asemenea, utilizarea sintagmei cu un grad mare de generalitate și insuficient de clară ”conform legii” afectează ”accesibilitatea și predictibilitate normei.

Mai mult, din cauza utilizării sintagmei ”în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, soluția legislativă preconizată ”este imposibil de aplicat, având în vedere faptul că Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2016”.
”Norma este susceptibilă a încălca prevederile art. 15 alin. (2) din Constituție, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”, se mai remarcă în avizul negativ.

Din aceste considerenta, Consiliul Legislativ a cerut ”reconsiderarea în totalitate ” a propunerii legislative analizate.

Prin avizul pe care îl emite, Consiliul Legislativ nu se pronunță asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate.

Propunerea legislativă de completare a Legii 223/2015 a fost transmisă de secretarul general al Senatului la Consiliu pe 16 septembrie, înregistrată în aceeași zi și a primit avizul pe 20 septembrie.

Proiectul prevede ”majorarea pensiilor tuturor militarilor având în vedere creşterea soldelor anul acesta și urmărește asigurarea echității în care nu vor mai fi pensionari militari care primesc venituri diferite (la aceleaşi funcţiii/grade pe care le-au deţinut) doar pentru că s-au pensionat la date diferite”, după cum a declarat președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului, Nicoleta Pauliuc (PNL).