ApărareȘtiri

Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai

Ministrul Apărării, Agel Tâlvăr și militarii români din misiunea Eufor Althea (foto: MApN Oficial)

Proiectul de lege prvind Statutul cadrelor militare se află din nou pe lista priorităților legislative ale guvernului, cu termen de prezentare în guvern în luna martie și de finalizare a procedurii legislative în luna mai.

Proiectul figurează între cele 33 de acte normative pe care guvernul le consideră prioritare pentru prima sesiune parlamentară a anului. În total, guvernul și-a propus să aprobe și să transmită Parlamentului în prima jumătate a lui 2024 un număr de 66 de acte normative.

Pe lângă noul Statut al cadrelor militare, MApN mai are înscris ca prioritate legislativă proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu termen de prezentare în guvern în martie și propunere de finalizare a procedurii legislative în iunie.

Lista priorităților legislative pentru prima parte a anului a fost aprobată în ședința guvernului din 8 februarie.

Conform prezentării din Programul legislativ al guvernului pentru 2024, scopurile noului Statut al cadrelor militare sunt:

– îmbunătățirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare, printr-o structurare mai clară, menită să faciliteze interpretarea și aplicarea unitară a acestuia;

– adaptarea cadrului normativ la exigențele îndeplinirii misiunilor instituțiilor militare și a obiectivelor asumate în context internațional;

– crearea premiselor pentru reconfigurarea și aplicarea ulterioară a unui sistem integrat și eficient de management al resurselor umane, care să răspundă exigențelor îndeplinirii obiectivelor organizaționale;

– stabilirea cadrului juridic privind dezvoltarea carierei militare, centrată pe selecția pentru numire în funcții și participare la formele de pregătire, stagii în funcții, modalități de evaluare a performanței profesionale.

Principalul inițiator al proiectului este MApN, iar MAI,SIE,SRI,SPP,STS sunt co-inițiatori.

”Pentru militarii în activitate este nevoie de o adaptare legislativă a statutului profesional. Armata este un jucător important în piața concurențială a muncii. Dincolo de satisfacția personală pe care o au militarii, știind că sunt parte a apărării naționale, dincolo de camaraderia dintre militari care se construiește în cazărmi și poligoane, este nevoie și de o regândire a statutului profesional și de o susținere adecvată pe care instituția apărării trebuie să o ofere celor care o deservesc. Atragerea resursei umane de calitate necesită menținerea armatei în rândul angajatorilor căutați din țara noastră”, a declarat recent generalul Gheorghiță Vlad. șeful Statului Major al Apărării.

Actualul Statut al cadrelor militare este obiectul unei legi din 1995, care a fost modificată de 37 de ori.

Ultima oară, proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare a fost retras de pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern din august 2022. Tot în 2022, prezentarea sa în guvern era prevăzută  în Programul legislativ actualizat al Executivului pentru luna septembrie și era marcat ca prioritate legislativă pentru sesiunea parlamentară. Această situație nu s-a mai produs. Mai mult, luna octombrie 2022 era avansată pentru aprobarea în Parlament.