Proiectul Legii pensiilor de serviciu, care cuprinde și modificări la Legea pensiilor militare de stat, a trecut luni de Camera Deputaților, după punerea în acord cu deciziile CCR, cu 174 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” și 17 abțineri.
Anterior, PL-x 244/ 2023 primise raport favorabil cu amendamente (87 admise, 38 respinse) de la comisiile de specialitate.
Proiectul de lege a fost aprobat fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul săptămâna trecută.
“Există pensii nesimţite în România? Da. Sunt mai puţine pensii nesimţite în România astăzi decât erau anul trecut? Răspunsul e da. După intrarea în vigoare a acestei legi vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii? Răspunsul e de asemenea, da. E suficient? Răspunsul e nu. Şi ăsta este adevărul”, a declarat președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, citat de Agerpres.
”Legea de acum nu este o reformă a pensiilor speciale, este o lege de salvare a pensiilor speciale, acum îmbunătăţită, pentru că, deşi Curtea Constituţională a avut nişte critici de constituţionalitate, ceea ce coaliţia a modificat la Senat şi astăzi la Camera Deputaţilor, treceţi dincolo de ceea ce a cerut Curtea Constituţională. De fapt aceste elemente fac ca legea, în noua ei formă, să fie încă o dată atacabilă la Curtea Constituţională, dându-i acesteia şansa să trimită încă o dată înapoi în Parlament”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă.
”Este posibil să fie din nou atacată. (…) Trăim în democraţie şi într-un stat de drept. Din punctul meu de vedere, în acest moment, nu ar trebui să mai existe nicio problemă. Toate modificările sunt unele corecte, legitime şi de bun simţ”, declara, săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu.