ApărareȘtiri

Mircea Geoană, despre resturile de drone: Nu este vorba de un atac deliberat

Foto: Mircea Geoană Oficial

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat, luni, referindu-se la fragmentele de drone descoperite în nordul județului Tulcea, că ”nu este vorba de un atac deliberat” și că trebuie să existe încrederea că NATO  ”are toate măsurile luate” pentru asigurarea protecției întregului spațiu aliat.

“Evident că există o anchetă în curs, pe care autorităţile române o efectuează. Noi suntem în contact direct, la nivel politic şi la nivel militar, cu aliatul român şi sunt convins că toate elementele vor fi elucidate şi vor fi prezentate opiniei publice de o manieră transparentă în continuare. Deci în primul rând nu este vorba de un atac deliberat. Mesajul meu, ca român, este acela de a încerca să avem încredere în faptul că Alianţa Nord-Atlantică are toate măsurile luate, acum şi în perspectivă, pentru a asigura protecţia întregului spaţiu aliat, inclusiv a României”, a declarat Geoană, aflat în Răcari (Dâmbovița), citat de Agerpres.

El a adăugat că ”nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva” și că ”nu există risc la adresa României, în sensul de a fi antrenaţi în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi”

  • Ce spunea MApN în 10 septembrie:

”În ultimele 48 de ore, forțe și mijloace ale Ministerului Apărării Naționale, din Forțele Navale, Forțele Terestre și din alte structuri au acționat cu echipe de cercetare în teren și cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafață de peste 80 de kilometri pătrați în zonele localităților Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche din județul Tulcea, și în județul Galați, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina. De asemenea, Forțele Navale execută cu nave fluviale, misiuni de patrulare și monitorizare pe brațul Chilia al Dunării.

În urma informațiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 septembrie,  de la reprezentanții autorităților publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existență a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, și în dimineața zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existența  elementelor semnalate.

Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele de pe teritoriul național aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război”.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real.