ApărareȘtiri

MBDA propune României să cumpere sisteme antiaeriene Mistral 3 prin achiziții în comun

Sistem MANPAD Mistral 3 (FOTO: MBDA)

MBDA, cel mai mare producător european de rachete, propune României să achiziționeze sisteme antiaeriene Mistral 3 împreună cu alte țări europene, urmând ca achiziția să fie finanțată cu fonduri alocate prin programul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA).

Astfel, țara noastră s-ar putea alătura Franţei, Belgiei, Ciprului, Estoniei și Ungariei, care au anunțat că vor achiziţiona în comun rachete sol-aer Mistral.

În cadrul unui briefing de presă, vicepreședinte pentru Europa al producătorului de rachete MBDA, Arnaud Rousset, a discutat despre posibilitatea ca România să se alăture Franţei, Belgiei, Ciprului, Estoniei și Ungariei, care au anunțat luna trecută că vor achiziţiona în comun rachete sol-aer Mistral.

Rousset a adăugat că există şi alte state interesate să se alăture inițiativei, subliniind că, în prezent, la nivel european, ”se derulează eforturi de consolidare a securității şi se doreşte strângerea tuturor statelor europene pentru a clădi o identitate comună în domeniu”.

Întrucât nevoia de sisteme antiaeriene este una acută, inițiativa de achiziție în comun se va desfășura sub forma unei tranzacții de la guvern-la-guvern, între Franța și țările partenere, aspect ce va asigura o livrare rapidă a sistemelor,

Rousset a indicat că MBDA ”vrea să livreze un sistem logistic, iar în privința industriei locale, aceasta trebuie să susţină forţele armate”.

Achiziția în comun va fi finanțată prin programul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) – un instrument financiar pe termen scurt, în valoare de 500 de milioane de euro, lansat ca urmare a războiului din Ucraina cu scopul stimulării achizițiilor publice comune în domeniul apărării între statele membre UE.

Discuțiile privind achiziția în comun de echipamente militare survin în contextul în care războiul din Ucraina a condus la creșterea cheltuielilor militare ale statelor membre, dar a și evidențat deficitelor în ceea ce privește echiparea armatelor europene, în special în ceea ce privește sistemele antiaeriene.

În acest context, Ministerul Apărării de la București a anunțat anul trecut că inteționează să cumpere sisteme portabile antiaeriene (MANPAD), în cadrul unei licitații în valoare de jumătate de miliard de euro.

Având în vedere amploarea programului, este de așteptat ca o serie de de giganți ai industriei de apărare să intre în competiție. Cel mai probabil, România va avea de ales între Mistral 3 (Franța/UE), Stinger (SUA), RBS-70 (Suedia), Starstreak (Marea Britanie) – toate aceste sisteme fiind folosite intens de ucraineni pentru a contracara elicopterele și avioanele de atac rusești.

În cadrul unei discuții anterioare, Rousset a indicat că MBDA va propune sistemul Mistral 3 pentru programele de înzestrare cu sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).