Securitatea cibernetică în lume: Danemarca pe locul întâi la nivel mondial. România, penultima în Uniunea Europeană
Trei țări europene (Danemarca, Suedia și Germania) se clasează pe primele poziții în ceea ce privește securitatea în domeniul cibernetic la nivel mondial, potrivit unui studiu al organizației de cercetare Comparitech, care mai indică faptul că România se clasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, depășind Grecia.
- România se clasează pe locul 47 din 76 de țări, cu 5,04% din dispozitivele mobile și 11,78% din calculatoare fiind infectate cu malware.
- Statele Unite au căzut de pe locul 5 pe poziția 17 în ceea ce privește securitatea cibernetică.
- În Iran, mai mult de jumătate din dispozitivele mobile (telefoane și tablete) sunt infectate cu malware.
Raportul a fost realizat pe baza a șapte parametri și a analizat 76 de țări din întreaga lume. Concret, organizația a identificat procentul de dispozitive mobile (telefoane, tablete) infectate cu programe de tip malware; procentul de calculatoare infectate cu malware; numărul atacurilor cibernetice cu scopul obținerii de avantaje financiare; procentul atacurilor telnet originare dintr-o anumită țară; procentul atacurilor cu scopul mineritului ilicit de criptomonede; capacitatea de a reacționa în cazul atacurilor cibernetice; și eficacitatea legislație din domeniul securității cibernetice.
Față de clasamentul de anul trecut, studiul Comparitech pe 2020 prezintă o serie surprize, cea mai mare fiind declinul Statelor Unite, care de pe locul 5 au ajuns pe locul 17 în lume la securitate cibernetică.
Paul Bischoff, editor la Comparitech, a explicat că SUA au pierdut 12 locuri în clasament “în mare parte pentru că alte țări au înregistrat îmbunătățiri mai mari”. Mai mult, potrivit datelor, “ratele de infectare cu malware sunt destul de mari în SUA”, lucru ce a avut un impact major asupra poziției SUA în clasament, afirmă Bischoff, citat de Forbes.
Cele mai puțin sigure țări din lume în ceea ce privește securitatea cibernetică, potrivit studiului, sunt Algeria, Tajikistan, Turkmenistan, Siria și Iran. La polul opus, patru țări europene (Danemarca, Suedia, Germania, Irlanda) și Japonia ocupă primele poziții.
În afară de clasamentul general, Comparitech a publicat și date despre situația țărilor analizate în funcție de fiecare parametru. Astfel, în Iran se înregistrează cel mai ridicat procent de dispozitive mobile infectate cu malware, în timp ce în Finlanda este cel mai scăzut procent (0.87%). China este țara de origine pentru cele mai multe atacuri telnet (13.78%), în timp ce din Turkmenistan au provenit cele mai puține astfel de atacuri (0%), iar din România (0,77%).
În Iran, de exemplu, mai mult de jumătate (52,68%) din dispozitivele mobile (telefoane și tablete) sunt infectate, iar aproape un sfert (23,26%) din calculatoarele din Tunisia sunt contaminate. În ceea ce privește România, 5,04% din dispozitivele mobile și 11,78% din calculatoare sunt infectate.
Statul care ar răspunde cel mai bine la un atac cibernetic la scară largă este Marea Britanie, cu un scor de 0,93%, în timp ce România este la mijlocul clasamentului, cu 0.568%.
La nivel mondial, România se clasează pe locul 47 din 76 de țări, după Coreea de Sud, dar înaintea Kazahstanului, Kirghizstanului și Greciei, iar Moldova este pe locul 28. Comparativ cu anul anterior, scorul României s-a îmbunătățit, nivelul de insecuritate scăzând de la 39,02 la 27,50.
Securitatea este una dintre temele prioritare atunci când vine vorba de tehnologia informației. Există mulți analiști care prezic că cel de-al Treilea Război Mondial se va purta în mediul cibernetice și a fost deja demonstrat de mai multe ori cum un atac informatic poate crea daune în valoare de miliarde de euro, relatează site-ul italian DDay.it.