Violență digitală: 30.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați de stalkerware
Aproape 30.000 de utilizatori de telefonie mobilă, la nivel global, au fost vizați în 2022 de stalkerware – software de supraveghere secretă folosit de abuzatorii domestici pentru a-și urmări victimele.
În 2022, datele Kaspersky arată că 29.312 de persoane din întreagă lume au fost afectate de stalkerware, un număr în ușoară scădere față de cei 32.694 de utilizatori afectați în 2021. După tendința în scădere în anii anteriori lui 2021, această stabilitate relativă evidențiază faptul că urmărirea digitală, la scară globala, rămâne un subiect îngrijorător și sugerează că problema nu dispare de la sine.
Potrivit Kaspersky Security Network, în 2022, Rusia, Brazilia, India, Iran și SUA au fost primele cinci țări cele mai afectate de stalkerware. Au fost urmate de Turcia, Germania, Arabia Saudită, Yemen, Mexic, în topul celor mai afectate zece națiuni.
Kaspersky a detectat cazuri de stalkerware în 176 de țări.
Stalkerware este un software disponibil comercial, care poate fi instalat discret pe dispozitivele smartphone, permițând agresorilor să urmărească fiecare pas din viață privată a unei persoane, fară ca victima să știe acest lucru. Deoarece agresorul necesită acces fizic (și codurile de acces) ale unui dispozitiv, stalkerware-ul este adesea folosit în relațiile abuzive.
Deși datele culese de Kaspersky sunt anonimizate, alte cercetări au arătat că, în principal, femeile sunt afectate de această formă de violență digitală.