InfrastructurăȘtiri

Spitalul Militar Central ar putea intra din nou în subordinea directă a ministrului Apărării Naționale

Foto: SMC Oficial

Un grup de peste 100 de deputați aI PSD au propus trecerea Spitalul Universitar de Urgența Militar Central ”Dr. Carol Davila” în subordinea directă a ministrului Apărării Naționale, promovând o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

Proiectul de lege are o propunere unică, respectiv modificarea articolului 7, care ar urma să prevadă:  ”n subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale se mai regăsesc: Grupul consilierilor, Cabinetul ministrului, Direcția instanțelor militare, purtătorul de cuvânt, Spitalul Universitar de Urgența Militar Central „Dr. Carol Davila”, Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua”, precum și alte structuri stabilite prin lege”.

Inițiatorii propunerii reamintesc  că SMC a mai avut acest tip de subordonare în perioada noiembrie 2016 – mai 2020 și susțin că atunci spitalul  ”s-a dezvoltat atât din punct de vedere al creșterii calității actului medical reliefat în trendul ascendent al adresabilității, a modernizării infrastructurii medicale și de suport, cât și în ceea ce privește activitatea de cercetare în domeniul medical”.

Ei mai motivează reluarea acestei subordonări ”prin reducerea lanțului de comandă și implicit a birocrației”.

Deputații PSD mai susțin că subordonarea directă a SMC ministrului Apărării ar asigurea punerea în practică ”în cel mai scurt timp” a unor obiective ca: implementarea, la standarde înalte, a prevederilor Legii nr. 38/2018 și a Legii 406/2001 (referitoare la asistența medicală acordată președintele României, președinților celor două Camere, omologilor sfrăini pe timpul vizitei în România, foștilor președinți ai României), operaționalizarea sistemului de telemedicină, intensificarea accesării fondurilor europene.

Printre cei 110 de semnatari ai propunerii legislative se află președintele PSD Marcel Ciolacu, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, ministrul Muncii Marius Budăi, Mihai Weber, președintele Comisiei de control a SIE.

Birocul Permanent al Camerei Deputaților (prima Cameră sesizată) a aprobat procedură de urgență pentru dezbatere și adoptare, proiectul fiind în faza de rapoarte și avize de la comisiile parlamentare.