EnergieȘtiri

Premierul Ciucă vede viitorul reactor modular de la Doicești ca pe un proiect fanion pentru Europa

Foto: Guvernul României -Oficial

Reactorul modular mic (SMR) care se va dezvolta pe locul fostei termocentrale de la Doicești (Dâmbovița) este un ”proiect fanion pentru Europa” a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, la o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Fluor Corporation, cel mai mare finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale.

Ciucă a spus că proiectul SMR de la Doicești este și un obiectiv de interes național.

”Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune . Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai declarat premierul

Fluor Corporation este listată la NYSE și are o cifră de afaceri anuală de aproape 15 miliarde de dolari.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu, a precizat Executivul.

În mai, anul trecut, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.