ApărareȘtiri

Țările NATO au transferat Ucrainei 4% din propriile sisteme de artilerie – Forbes Ukraine

Obuzier american M777 (US Army)

Jurnaliștii de la Forbes Ukraine au calculat că țările NATO au transferat Ucrainei o cantitate impresionantă de armament, inclusiv 1,2% din propriile vehiculele blindate, 4,2% din sistemele lor de artilerie și doar 0,6% din avioane și elicoptere.

La începutul războiului, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut Alianței Nord-Atlantice 1% din arme sale pentru a învinge Rusia, iar în cele opt luni scurse de atunci, aliații au furnizat țării vecine 2330 de vehicule blindate (inclusiv 320 de tancuri), 525 de sisteme de artilerie și 58 de vehicule aeriene.

Unele țări, precum Cehia, au transferat aproape 20% din stocurile lor, în timp ce altele nu se grăbesc să cedeze armament greu.

Forbes a analizat cele trei categorii principale de arme grele pe care Ucraina le-a cerut Occidentului: vehicule blindate, artilerie și aviație.

Țările NATO au transferat Ucrainei aproximativ 1% din vehiculele lor blindate. Statele Unite au furnizat cele mai multe vehicule blindate – peste 1.140 de unități, însă, în raport cu stocurile sale de arme, acesta cifră reprezintă doar 0,7% din totalul vehiculelor blindate ale Armatei SUA.

Cel mai generos furnizor de blindate este însă Cehia – cu aproape 15%. Polonia și Lituania au transferat peste 10% din vehiculele lor blindate.

Țările NATO au fost mai darnice cu artileria, transferând Ucrainei 525 de obuziere și sisteme de artilerie autopropulsată – majoritatate calibrele 105 sau 155 mm. Și în acest caz cel mai mare număr de sisteme a fost transferat de SUA – aproximativ 200 de unități. Însă americanii au și cele mai mari rezerve de artilerie dintre țările NATO – aproximativ 2.000 de piese de artilerie clasică (999 obuziere tractate M777 și 1,023 autopropulsate M109) și 640 de lansatoare multiple de rachete tip HIMARS și M270.

Pe de altă parte, Cehia a transferat aproximativ 30% din toate sistemele sale de artilerie, în timp ce Marea Britanie a trimis peste 20%.

În ceea ce privește aviația, Ucraina a primit doar un număr redus de elicoptere și avioane. Portugalia a promis că va livra 6 elicoptere Ka-32. SUA au livrat 20 de elicoptere de transport Mi-17, care erau destinate Afganistanului. Slovacia, Letonia și Republica Cehă au furnizat și elicoptere. Totodată, Ucraina a primit și 18 avioane de atac Su-25 din Macedonia de Nord și din alte țări NATO din Europa de Est.

Jurnaliștii Forbes Ukraine notează că România se numără printre țările NATO care s-au limitat până acum la aprovizionarea cu muniție și arme de calibru mic.

Livrările de arme grele nu sunt singurul ajutor militar pe care îl primește Ucraina. Aliații occidentali transferă, de asemenea, muniție, sisteme antiaeriene portabile și arme de calibru mic, uniforme militare și multe altele.

În luna iunie, consilierul președintelui Ucrainei, Mikhailo Podoliak, a prezentat o listă cu armele de care Kievul susține că ar avea nevoie pentru stopa invazia rusă.

Potrivit consilierului prezidențial, Ucraina ar avea nevoie de ”1.000 de obuziere calibrul 155 mm; 300 lansatoare multiple de rachete; 500 tancuri; 2.000 de vehicule blindate; 1.000 de drone”.

În cazul, improbabil, în care Ucraina chiar va primi întreaga cantitate de arme solicitată, țara vecină ar deveni una dintre cele mai puternice forțe militare de pe continent, depășind țări ca Franța, Germania sau Marea Britanie.

Armamentul transferat Ucrainei de către țările NATO (FOTO: Slava Molotow/forbes.ua)