ApărareȘtiri

Nexter și Thales prezintă un nou design de turelă, care oferă o capacitate de autoapărare la mică distanță

Consorțiul temporar format de Nexter și Thales a prezentat noua turelă a sistemului RAPIDFire, conceput pentru a proteja platformele de amenințările aeriene aflate la mică altitudine, inclusiv drone.

Unul dintre primele sisteme produse va fi instalat pe petrolierul de realimentare Jacques Chevallier al Marinei franceze, la începutul anului viitor.

Noul design a fost prezentat în cadrul expoziției Euronaval, desfășurată pe 18 octombrie 2022 la Paris.

RAPIDFire poate identifica și distruge o țintă în mod autonom și automat, folosind datele furnizate de un sistem de management al luptei. Cu un cartușier dotat cu muniție suficientă pentru aproximativ 30 de interceptări, sistemul oferă o putere de foc eficientă împotriva dronelor și a roiurilor de drone, evitând astfel uzura rachetelor sol-aer în cazul unui atac în rafale.

Datorită selecției automate, în timp real, a diferitelor tipuri de muniție, RAPIDFire este singurul sistem capabil să contracareze toate tipurile de amenințări, inclusiv ambarcațiuni private, mine care plutesc la suprafață, nave, muniții, sisteme aeriene fără pilot, avioane de vânătoare, elicoptere de atac și rachete cu rază de până la 4.000 de metri.

RAPIDFire este extrem de precis și neutralizează amenințările fără riscul unor daune colaterale, datorită cuplării dintre sistemul de control al focului și turelă și, în cele din urmă, prin utilizarea muniției A3B (Anti Aerial Airburst).

Muniția A3B este cronometrată pentru eficacitate sporită împotriva tuturor tipurilor de ținte și nu poate fi blocată, bruiată sau declanșată neintenționat.

RAPIDFire este proiectat pentru tunuri CTA de 40 mm și e deja folosit de forțele armate ale Franței, Marii Britanii și Belgiei.

Sistemul RAPIDFire poate fi adaptat cu ușurință pentru platformele terestre, cum ar fi șasiul de camion CAESAR MkII. Datorită interfeței intuitive și capacității de tragere în mișcare, poate fi integrat fără probleme într-un sistem de apărare aeriană fix sau mobil, pentru a proteja unitățile de luptă la sol, precum și bazele militare, convoaiele logistice și bunurile de mare valoare.