Companiile încep să aibă mai multă încredere în soluțiile de securizare a muncii în sistem hibrid – raport Thales
Numărul specialiștilor IT care au încredere că sistemele de securizare a accesului utilizatorilor pot gestiona în siguranță și cu ușurință munca la distanță a crescut de la 56% în 2021 la 84% în prezent, în timp ce numărul profesioniștilor IT foarte îngrijorați de riscurile de securitate pe care le presupune munca la distanță a scăzut de la 39% la 31% în aceeași perioadă, arată un raport dat publicității de Thales
Adoptarea protocolului de autentificare cu mai mulți factori este în creștere la nivel intern, dar încă nu este utilizat de un număr semnificativ de companii și organizații, la nivel global.
Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
După doi ani de pandemie, a crescut încrederea în abordarea anumitor riscuri și amenințări de securitate care decurg din munca hibridă și la distanță, în rândul companiilor și organizațiilor din întreaga lume. În ceea ce privește accesul securizat la aplicații, date și sisteme, 84% dintre profesioniștii IT au declarat anul acesta că au un anumit grad de încredere în sistemele actuale de securitate, comparativ cu 56% în 2021. În plus, 60% au declarat că sunt foarte încrezători, comparativ cu doar 22% anul trecut.
Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale 2022 Access Management Index, realizat de Thales, un sondaj global efectuat de 451 Research, parte a S&P Global Market Intelligence, în rândul a 2600 factori de decizie din domeniul IT.
În general, concluziile raportului sugerează că firmele sunt în continuare preocupate de riscurile de securitate cibernetică pe care le presupune munca la distanță, dar aceste îngrijorări nu mai sunt atât de mari.
Companiile devin mai încrezătoare în ceea ce privește securitatea muncii la distanță
Totuși, numărul specialiștilor IT care au declarat că sunt “oarecum îngrijorați” – cel mai întâlnit răspuns – a crescut de la 43%, la 48% în 2022.
Autentificarea cu mai mulți factori prinde teren, dar nu este larg răspândită
În timp ce utilizarea autentificării cu mai mulți factori (MFA) rămâne cea mai răspândită metodă pentru cei care muncesc la distanță (68%) și pentru utilizatorii cu privilegii (52%), raportul arată că adoptarea MFA este în creștere pentru personalul intern și non-IT și a ajuns la 40%, comparativ cu 34% în 2021. Cu toate acestea, adoptarea pe scară largă a acestui protocol de securitate cibernetică de către companii nu a devenit încă o normă. Puțin peste jumătate dintre angajați (56%) au adoptat MFA în cadrul companiilor și organizațiilor.
Sondajul a fost realizat pentru a stabili impactul direct pe care pandemia și munca la distanță l-au avut asupra planurilor companiilor de a implementa noi tehnologii de securitate cibernetică. Răspunsurile au arătat o creștere globală de 6%, de la 31% în 2021. Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra planurilor de implementare a gestionării accesului în cloud: la nivel mondial, 45% dintre respondenți a adoptat acest instrument, față de 41% în 2021. Aceste două concluzii ale sondajului demonstrează o mai mare conștientizarea a amenințărilor de securitate cibernetică și a nevoii de gestionare adecvată a accesului utilizatorilor.
“Ultimii ani au consolidat munca la distanță și munca de oriunde ca elemente permanente ale peisajului de securitate și au introdus noi riscuri și provocări în materie de securitate cibernetică. Dar, a crescut și gradul de conștientizare al companiilor în materie de riscuri de securitate, sporind de asemenea încrederea și capacitatea echipelor de a gestiona aceste amenințări în mod corespunzător”, a declarat Francois Lasnier, Vicepreședinte Access Management Solutions în cadrul Thales.