ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Directorul MI5 cere ca agențiilor de spionaj să le fie permis “accesul în cazuri excepționale” la comunicațiile criptate

Collins Aerospace

Sir Andrew Parker, directorul general al agenției britanice de informații interne
MI5, solicită companiilor de tehnologie să găsească modalități prin care să ofere agențiilor de spionaj “acces în cazuri excepționale” la comunicațiile criptate, susținând că există riscul ca autoritățile să nu mai poată monitoriza spațiul cibernetic pentru a opri amenințările serioase.

Oficialul britanic a mai afirmat, săptămâna trecută, într-un interviu pentru canalul ITV, că utilizarea tot mai frecventă a criptării a transformat spațiul cibernetic într-un “vest sălbatic, nereglementat [și] inaccesibil autorităților”.

Unele aplicații de mesagerie folosesc metode de criptare de tip end-to-end, ceea ce înseamnă că conținutul mesajelor poate fi citit doar de expeditor și destinatar, și nu poate fi interceptat de către o parte terță – cum ar fi serviciile de informații.

Sir Andrew Parker, directorul general al MI5 (ITVTonight, Twitter)

Directorul MI5 consideră că firmele de tehnologie ar trebui să-și folosească abilitățile pentru a oferi acces în cazuri excepționale la date, atunci când autoritățile o solicită, fără a submina principiile criptării de tip end-to-end. Agenția a semnalat și în trecut că întâmpină dificultăți tot mai mari în ceea ce privește monitorizarea conversațiilor suspecților de terorism, relatează site-ul iPhonote.

“Le spun companiilor [de tehnologie]: Vă rugăm să utilizați tehnologii strălucitori pe care îi aveți ca să răspundeți la această întrebare: Puteți oferi criptare de tip end-to-end, dar în circumstanțe excepționale, în cazul în care există un mandat legal și un caz convingător pentru a face acest lucru, să oferiți acces pentru a opri cele mai grave forme de vătămare”, a afirmat Sir Andrew Parker, al cărui mandat urmează să se încheie în luna aprilie.

Aparent, declarațiile oficialului au legătură în primul rând cu planurile Facebook de a folosi criptarea de tip end-to-end pentru toate rețelele de socializare administrate de companie, acțiune ce va avea un impact semnificativ având în vedere popularitatea aplicațiilor sale de mesagerie, informează publicația The Guardian.

În urma controverselor generate de dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden, care au arătat în ce măsură agențiile de spionaj din Marea Britanie și SUA au reușit să acceseze sistemele mai vechi de comunicații, companiile de tehnologie au început să dezvolte măsuri de protecție sporite a confidențialității datelor, folosind criptarea de tip end-to-end.