ApărareȘtiri

Administrația instalată de ruși în sudul Ucrainei intenționează să-i ceară lui Putin să anexeze regiunea strategică Herson

Protest la Herson pe 24 aprilie (Instagram/ khers_on)

Administrația impusă de ruși în regiunea Herson din sudul Ucrainei intenționează să facă un apel către președintele rus Vladimir Putin cu o cerere de alipire a regiunii la Federația Ruse, informează agenția de știri TASS.

Regiunea are un deosebit rol strategic întrucât asigură accesul terestru al Rusiei către Crimeea și permite aprovizionarea nestingherită cu apă a peninsulei.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de ruși în regiunea Herson, a declarat că oficialii locali vor pregăti un cadru legislativ prin care regiunea ar urma să fie anexată Federației Ruse.

„Referendumul, care a avut loc în mod absolut legal în Crimeea, nu a fost acceptat de comunitatea mondială, care a făcut totul pentru a nu percepe Rusia ca pe un subiect cu drepturi depline al comunității mondiale. Prin urmare, acesta va fi un singur decret bazat pe apelul conducerii regiunii Herson către președintele rus Vladimir Putin, va exista o cerere de alipire a regiunii Herson ca un subiect cu drepturi depline al Federației Ruse”, a spus el.

Decizia în acest sens urmând să fie luată până la finalul anului în curs, a precizat oficialul pro-rus.

Forțele ruse au ocupat Hersonul la începutul lunii martie – la o săptămână după declanșarea invaziei Ucrainei.

Ucraina susține că Rusia ar intenționa să organizeze un referendum în oraș – pentru a vedea dacă locuitorii săi vor să înființeze o „republică populară” separatistă pro-rusă. Însă, potrivit Kievului, un astfel de plebiscit ar fi ilegal și o farsă, rezultatul fiind deja decis de la Moscova.

De altfel, Moscova a introdus deja propria sa monedă și controlează mass-media și internetul în anumite părți ale Ucrainei pe care armata rusă le-a ocupat – în special în orașul Herson, informează BBC News.

După ocuparea localității, autoritățile militare ruse l-au înlocuit pe primarul ales al Hersonului, întrucât „nu a cooperat” cu forțele ruse, a transmis agenția rusă RIA.

În locul lui, a fost instalată o administrație pro-rusă în oraș și în întreaga regiune.

Accesul la canalele de televiziune ucrainene a fost blocat, iar furnizorii de servicii de internet au fost înlocuiți cu cei ruși.