ApărareȘtiri

VIDEO. Exercițiu al forțelor speciale române și aliate la bordul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”

Forțele speciale române la exercițiul Trojan footprint 22 (MApN)

Forțele Navale pentru Operații Speciale Române, alături de militari de elită din SUA și Marea Britanie, au executat o misiune de antrenament la bordul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, a anunțat Ministerul Apărării.

Luni, 9 mai, operatorii din Forțele Navale pentru Operații Speciale Române, în comun cu omologii lor din SUA și Marea Britanie, au desfășurat o secvență de acțiune directă asupra unei nave țintă aflată în mișcare, reprezentată de puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, în cadrul exercițiului Trojan Footprint 22.

Ministerul Apărării a postat și un scurt video care prezintă exercițiul:

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/1064824934125788/

Militarii din forțele speciale au acționat pe mare, dar și din aer, de la bordul unui elicopter IAR-330 Puma de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu .

Exercițiul Trojan Footprint 22, care se derulează în perioada 2-13 mai, este planificat și coordonat de Comandamentul Statelor Unite pentru Operaţii Speciale în Europa (SOCEUR) și va oferi unităților implicate ocazia de a testa şi demonstra tactici, tehnici şi proceduri de tip multidomeniu ce implică seturi de competenţe profesionale caracteristice militarilor din Forțele pentru Operații Speciale terestre, aeriene și navale.

La ediția din acest an sunt peste 3.300 de participanți din 30 de națiuni, dublu față de anul precedent, fiind astfel cel mai mare exercițiu SOCEUR de până în prezent.

Trojan Footprint 22 se desfășoară simultan în Bulgaria, Croația, Estonia, Georgia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și România.