Guvernl vrea să aprobe un nou Statut al cadrelor militare într-una din ședințele din luna septembrie, proiectul de lege fiind considerat o prioritate.
Proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare este printre cele 15 proiecte de acte normative inițiate de Executiv în domeniul Apărării, planificate pentru intrarea în circuitul legislativ în acest an, guvernul estimând că va fi aprobat într-una din ședințele din luna septembrie.
Proiectul ar fi trebuit să intre în circuitul parlamentar încă din sesiunea trecută. Actul normativ urma să fie discutat și aprobat în guvern anul trecut, fiind și atunci printre prioritățile legislative ale MApN. Ministerul Apărării este co-inițiator împreună cu MAI, MI, SIE, SRI, SPP și STS.
- ”Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți militarii, indiferent de grad, dar și indiferent de instituție”
Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți militarii, indiferent de grad, dar și indiferent de instituție, declara, în vara anului trecut, pentru Umbrela Strategică, generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei.
El sublinia că una dintre erorile din noul proiect de lege privind Statutul cadrelor militare privea existența unor prevederi referitoare doar la MApN, nu și la cadrele militare din MAI sau din serviciile de informații.
”Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți militarii, indiferent de grad, dar și indiferent de instituție. De ce? Dacă nu trebuie să aibă același statut, atunci de ce trebuie să fie militari? Poate că nu trebuie și atunci pot avea legi pentru statut de funcționari cu statut special. Dacă dorim să fim militari, ne asumăm aceleași reguli pentru toți”, remarca generalul Dănilă.
- ”Statutul cadrelor militare trebuie să fie exclusiv al militarilor, nu și al funcționarilor publici cu statut special”
”Două aspecte importante nu au fost atinse în statutul cadrelor militare . Nu ar trebui să se numească așa, ci statutul militarilor , să cuprindem și soldații, și gradații , așa cum este normal. Trebuie să fie exclusiv al militarilor, al celor care au un grad militar, nu și al funcționarilor publici cu statut special. Avem vremea să separăm odată apele. Sunt două categorii sociale ale căror atribuții se întrepătrund de foarte multe ori, dar sunt și diferite în același timp, de foarte multe ori”, spunea, în octombrie 2o21, deputatul USR Nicu Fălcoi, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei.
- Scopul declarat al noului Statut al cadrelor militare
Scopul afirmat al proiectului legislativ este ”îmbunătăţirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare”, printr-o ”structurare mai clară”, menită să faciliteze interpretarea şi aplicarea unitară a acestuia, dar şi crearea premiselor pentru reconfigurarea şi aplicarea ulterioară a unui ”sistem integrat şi eficient de management al resurselor umane, bazat pe competenţă”, care să răspundă exigenţelor îndeplinirii obiectivelor organizaţionale.