Prăbușirea MiG-ului 21 LanceR şi a elicopterului IAR-330, cauzate de un cumul de factori umani şi de mediu – concluzii preliminare
Dubla tragedie aviatică din 2 martie, când un avion MiG-21 LanceR şi un elicopter IAR-330 s-au prăbușit în judeţul Constanţa, a fost provocată de un cumul de factori umani şi de mediu, arată concluziile preliminare formulate de comisiile de investigare tehnică, potrivit MApN.
https://www.mapn.ro/cpresa/17357_concluziile-preliminare-privind-cauzele-prabusirii-aeronavelor-mig-21-lancer-si-iar-330,-din-data-de-2-martie
Invesigatorii au ajuns la aceste concluzii pe baza informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcționare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condițiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două tragedii aeriene.
Misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele, au fost reluat după ce au fost implementate o serie de măsuri: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de aceste tipuri.
Un pilot de MiG-21 LanceR, echipajul unui elicopter IAR 330 Puma și-au pierdut viața într-o catastrofă aeriană produsă pe raza județului Constanța în seara zilei de 2 martie, în condiții de vreme nefavorabilă.
La scurt timp după tragedie, în mass-media online rusă a apărut o teorie nefondată potrivit căreia aeronavele ar fi fost doborâte accidental de un sistem antiaerian S-300 din Ucraina.
MApN a negat informațiile în acest sens, precizând că ”nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”.