Ambasadoarea Rusiei la Sofia clarifică faptul că Moscova nu cere Bulgariei sau României să părăsească NATO
Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a explicat că solicitarea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997 nu presupune excluderea Bulgariei sau României din alianța transatlantică, doar retragerea militarilor străini staționați pe teritoriul lor, relatează agențiile de știri TASS și Novinite, citând postul Nova TV.
Oficialul rus a precizat că solicitarea Moscovei se referă la România și nu la Bulgaria, deoarece în țara vecină nu sunt prezente nici baze militare străine, nici arme strategice ofensive. Potrivit acesteia, Bulgaria ar deveni o țintă a Moscovei dacă în această țară ar fi amplasate baze militare și arme strategice îndreptate împotriva Rusiei.
Mitrofanova a afirmat despre Bulgaria: „Dacă baze militare și arme strategice sunt amplasate în Bulgaria, atunci ați deveni o țintă. Nu sunt. Nu sunteți o țintă și guvernul dumneavoastră nu vorbește dur” pe această problemă.
„Nu se pune problema ca țările care au aderat la NATO după 1997 să părăsească NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Dar Bulgaria este în prezent exclusă, în general, pentru că acum nu aveți nici baze, nici arme strategice ofensive, deci acest lucru privește România într-o oarecare măsură”, a afirmat reprezentanta Rusiei.
În ceea ce privește tensiunile dintre Rusia și Ucraina, Mitrofanova a afirmat că acțiunile Moscovei reprezintă o demonstrație de forță.
„Suntem împotriva apartenenței Ucrainei la un bloc ostil Rusiei. De aceea, aceasta este o demonstrație de forță pentru a-i calma pe cei care ar dori să provoace ceva în Ucraina”, a subliniat ambasadoarea.
În contextul tensiunilor pe tema Ucrainei, Moscova solicită revenirea la situației din anul 1997, când Rusia și NATO au semnat Actul fondator, care prevede că „nu se consideră adversari” și creează „mecanismul de consultare, cooperare, privind luarea a deciziilor în comun”.
Luna trecută, MAE rus a precizat că solicitările Moscovei privind retragere a forțelor, echipamentelor și armelor străine se aplică și României și Bulgariei, țări nu erau membre NATO în 1997.
Comparativ cu România, Bulgaria este în general mai reticentă în ceea ce privește inițiativele de consolidare a prezenței multinaționale NATO în regiunea Mării Negre, în special ca urmare a legăturilor sale istorice cu Rusia.
Este notabil episodul petrecut în urmă cu cinci ani, când opoziția manifestată de Bulgaria a cauzat eșecul inițiativei României privind crearea unei flotile NATO la Marea Neagră.