Grupul MBDA își consolidează prezența europeană prin deschiderea unui birou permanent la Bruxelles
Producătorul de rachete MBDA a deschis o reprezentanța permanentă la Bruxelles, consolidându-și astfel prezența multinațională pe lângă instituțiile UE și NATO din dorința de a se implica mai eficient în inițiativele acestor instituții în planul dezvoltării cooperării în domeniul apărării europene, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.
“MBDA sprijină obiectivele UE și NATO de a aprofunda inițiativele de cooperare în domeniul apărării între statele membre”, a declarat Eric Beranger, directorul general al grupului MBDA.
“Cu peste 12.000 de angajați în Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania, amprenta noastră europeană extinsă ne oferă un avantaj competitiv pe piața globală. În ultimii 20 de ani, MBDA a dobândit o expertiză solidă în ceea ce privește cooperarea internațională și, prin intermediul acestui nou birou, suntem nerăbdători să contribuim cu experiența noastră la succesul comun al agendei europene de apărare, cu cele două dimensiuni ale sale, UE și NATO. Programele de cooperare sunt esențiale în acest sens, fiind motorul creării și dezvoltării unor campioni globali în ecosistemul european al apărării, așa cum este MBDA”, a completat oficialul.
UE progresează rapid în transpunerea ambițiilor pentru o Apărare Europeană la nivelul instituțiilor sale, iar MBDA se află în centrul acestui efort și coordonează două proiecte din domeniul sistemelor de rachete, dezvoltate în cadrul inițiativei PESCO (Permanent Structured Cooperation): BLOS (Beyond Line of Sight) și TWISTER (Timely Warning and Interception with Space-based TheateER surveillance).
De asemenea, MBDA participă activ la mai multe inițiative din cadrul PADR (Preparatory Action on Defence Research) și EDIDP (European Defence Industrial Development Programme), programe precursoare ale Fondului European al Apărării, acum în vigoare.
Totodată, noua agendă NATO 2030 va întări rolul Alianței ca platformă centrală pentru consultări în domeniul apărării transatlantice. Cerințele NATO în ceea ce privește capabilitățile și interoperabilitatea sunt ridicate. Stabilirea unor cadre de colaborare, cum este GBAD (Modular Ground Based Air Defence), va ajuta la conturarea unui cadru comun pentru a răspunde nevoilor operaționale. În plus, perspectivele unor noi instrumente bugetare pentru tehnologii de ultimă generație (Fondul de Inovare al NATO și DIANA) sunt oportunități promițătoare pentru o companie ca MBDA, care mizează pe inovație.