Serbia va primi până la finalul săptămânii primele unități Pantsir-S1, un sistem antiaerian folosit fără prea mare succes în Siria
Rusia urmează să livreze Serbiei primele unități Pantsir-S1 până la finalul săptămânii, informează agenția de știri Tass, citând televiziunea sârbă. În cursul conflictului civil din Siria, mai multe sisteme antiaeriene Pantsir-S1 ale armatei siriene au fost distruse sau avariate de rachete lansate de forțele israeliene.
- Serbia rămâne un aliat-cheie al Moscovei și cel mai important client din Europa al industriei militare ruse.
- Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound, potrivit terminologiei NATO) este un sistem antiaerian cu rază de acțiune scurtă și medie care a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1995.
- Potrivit presei, sistemele Pantsir-S1 ale armatei siriene irosesc în medie 8-9 rachete pentru a intercepta o singură rachetă antiradar lansată de aviația israeliană.
De asemenea, televiziunea de la Belgrad a menționat că militarii sârbi au fost antrenați să lucreze cu noul sistem.
Pe 24 octombrie 2019, în cursul exercițiului militar sârbo-rus Slavic Shield 2019, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că Belgradul a comandat sisteme Pantsir. Potrivit mai multor surse, Serbia a comandat o baterie cu până la șase sisteme.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a indicat anul trecut că țara sa ar fi interesată să achiziționeze și un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă S-400 Triumph (SA-21 Growler, potrivit terminologiei NATO).
Serbia rămâne un aliat-cheie al Rusiei, chiar dacă și-a declarat intenția de a adera la Uniunea Europeană. Moscova a ajutat Serbia să-și îmbunătățească forțele armate, Belgradul fiind cel mai important client din Europa al industriei militare ruse. Serbia a cumpărat elicoptere ruse (Mi-17, Mi-35) și a primit șase avioane multirol MiG-29, dar și vehicule blindate de recunoaștere BRDM-2MS.
Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound, potrivit terminologiei NATO) este un sistem mobil de apărare, conceput să protejeze unitățile sau instalațiile militare împotriva amenințărilor aeriene – aeronave, elicoptere, rachete de croazieră, drone și muniții inteligente. Sistemul antiaerian cu rază de acțiune scurtă și medie, a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1995, la Salonul Aerospațial de la Moscova (MAKS).
Fiecare sistem Pantsir-S1 este echipat cu două tunuri 2A38M, fiecare cu două țevi de 30 mm, capabile să distrugă ținte aflate la 200 până la 4.000 de metri distanță și la o altitudine de până la 3.000 de metri; și 12 rachete sol-aer ghidate 57E6 cu o rază maximă de acțiune de 20 kilometri.
De asemenea, sistemul are radare de detectare și urmărire a țintelor și senzori electro-optici (infraroșu). Pantsir-S1 este capabil să detecteze și să țintească simultan până la 20 de ținte aeriene și poate ghida simultan până la patru rachete.
Acest tip de sistem antiaerian este utilizat de țări precum Vietnam, Siria, Iordania, Iran, Irak and Emiratele Arabe Unite.
The IDF struck an SA22 aerial interception system as part of a wide-scale attack against Iranian military sites in Syria pic.twitter.com/dFGXIwMT45
— Israel Defense Forces (@IDF) May 10, 2018
În cursul conflictului din Siria, mai multe sisteme Pantsir-S1 au fost lovite direct de rachete lansate de aviația israeliană.
Potrivit site-ului israelian de știri NZIV, citat de UAWire, sistemele siriene Pantsir-S1 trag în medie 8-9 rachete pentru a intercepta o singură rachetă antiradar lansată de aviația israeliană.
Menționând un raid aerian din data de 5 februarie, NZIV notează că din cele opt rachete lansate de aeronavele israeliene, patru au fost doborâte. În schimb, apărarea anti-aeriană din Siria a folosit 35 de rachete sol-aer, iar mai multe sisteme au fost grav avariate sau distruse.
Pe de altă parte, specialiștii ruși au afirmat anterior că ineficiența Pantsir-S1 în Siria ar putea avea două explicații: sistemele fie nu mai aveau muniție, fie erau oprite, relatează Business Insider.