Supravegherea frontierei maritime a României se va refrișa printr-o finanțare de peste 70 de milioane de lei
Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime (SCOMAR) va fi modernizat printr-o finanțare de 71,9 milioane de lei, în principal de la Fondul pentru Securitate Internă (2014-2020), dar și prin fonduri nerambursabile aferente cadrului financiar 2021-2027, nivelul și țintele finanțării cuprinse într-o notă de fundamentare fiind aprobate prin Hotărâre la ultima ședință a Executivului.
SCOMAR este utilizat de Garda de Coastă și permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoașterea şi identificarea navelor și ambarcațiunilor din zona de competență la Marea Neagră pentru prevenirea, depistarea și sancționarea activităților ilegale.
Sistemul este format din: Stațiile de Senzori Locale (SSL), amplasate pe litoralul Mării Negre, care au în compunere echipamente de radiolocație, observare optoelectronică, receptoare T-AIS (identificare automată a navelor), stații meteo și echipamente de retranslație a comunicațiilor
SCOMAR este operațional din 2009 și o parte din infrastructura de comunicații a fost implementată în 2007.
În cadrul programului de modernizare vor fi înlocuite minim 4 radare din cele 7 existente și aproape toate echipamentele optoelectronice ( 7 din 8).
De asemenea, va fi înlocuită aplicația integrată de supraveghere SCOMAR, noua aplicație urmând să integreze lângă actualele capabilități și noi funcții, având în vedere necesităţile operative actuale.
Vor mai fi înlocuite minim 17 link-uri radioreleu punct-lapunct existente în configurație 1+1 și echipamentele din cadrul subsistemului de securitate perimetrală existent la nivelul SSL cu o soluție integrată de securitate conform
cerințelor operaționale.