Autorizările pentru 5G se fac prin decizia premierului, pe baza avizului CSAT
Utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, care se acordă prin decizia premierului, pe baza unui aviz conform al CSAT, se spune într-un proiect de lege adoptat recent de Executiv.
Avizul conform al CSAT se fundamentează pe documentele depuse pentru autorizare, dar și pe ”evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și apărării ţării”.
De asemenea avizul conform se emite inclusiv prin raportare la ”obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale”.
Scopul său este evitarea unor riscuri care pot decurge din: controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent; absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului; lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului; funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.
Dacă se identifică riscuri de acest gen, avizul CSAT este negativ.
În cazul identificării riscurilor ulterior acordării autorizării, aceasta este retrasă ”prin decizie a Prim-Ministrului, la solicitarea CSAT”.