Moscova a început să livreze gaze naturale României prin gazoductul ruso-turc TurkStream, ocolind Ucraina
Începând de la data de 1 aprilie, gazul rusesc către România nu mai trece prin rețeaua de conducte din Ucraina, ci este livrat prin intermediul gazoductului TurkStream, care traversează pe diagonală Marea Neagră. Pe lângă pierderile de venituri din tranzit, tranzitul gazelor rusești prin Ucraina este un element important al securității energetice și militare a Ucrainei, susțin oficialii de la Kiev.
Până acum, o mare parte din gazul rusesc destinat Europei a fost transportat prin conductele din Ucraina, însă relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat foarte mult de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și ca urmare a intervenției Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.
“De la 1 aprilie, livrările de gaz către România sunt în întregime realizate via Bulgaria, prin intermediul TurkStream 2. Acum, tranzitul prin Ucraina spre sud se face numai pentru consumatorii din Republica Moldova”, a afirmat directorul general al operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina, potrivit agenției de știri UNIAN.
Makogon a amintit că giganul rusesc Gazprom reduce treptat exporturile de gaze spre Europa via Ucraina, astfel că gazul spre Turcia, Grecia și Bulgaria nu mai trece prin Ucraina și România.
“Dacă extinderea TurkStream prin Bulgaria și Serbia va fi finalizată, Gazprom va transfera gazele spre Ungaria tot prin TurkStream 2”, a adăugat oficialul ucrainean.
În urma crizei dintre Kiev și Moscova, Rusia a căutat soluții pentru a livra gaz natural Europei ocolind Ucraina.
În același timp, țările europene au încercat să-și diversifice sursele de aprovizionare, dar Rusia rămâne principalul furnizor al continentului, livrând peste 40% din necesarul de gaz al Europei.
Gazoductul TurkStream, simbol al apropierii între Ankara și Moscova, a fost inaugurat la începutul anlui 2020, în cadrul unei ceremonii la care au participat președinții Turciei și Rusiei, Recep Erdogan și Vladimir Putin. Se preconizează că TurkStream, varianta sudică a controversatului gazoduct Nord Stream 2, va avea un impact puternic asupra pieței energetice europene, riscând să adâncească dependența Europei de hidrocarburile venite de la est.
Cu o lungime de 910 kilometri, TurkStream traversează Marea Neagră, legând orașele Anapa din Rusia și Kiyikoy din Turcia, urmând să livreze gaz natural și țărilor din sud-estul Europei (Grecia, România, Bulgaria, Serbia), cât și Ungariei și Slovaciei.