Toate submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră, în stare de alertă în ajunul exercițiului NATO condus de România
Toate cele șase submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră sunt în stare de alertă ca urmare a aplicației „Sea Shield 21”, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO condus de Forțele Navale Române în 2021, la care participă militari și mijloace tehnice din opt țări aliate, inclusiv un crucișător american.
„Toate submarinele flotei Mării Negre își îndeplinesc sarcinile care le-au fost repartizate în afara bazelor. Niciun submarin nu este la baza sa”, a declarat la viceamiralul Igor Osipov, comandantul flotei Mării Negre, informează The Moscow Times, citând agenția de știri RIA Novosti.
Reacția Moscovei a fost caracterizată drept „fără precedent” de către un oficial militar de rang înalt din cadrul Marinei Ruse.
„Acest lucru nu se întâmplă cu celelalte flote din Rusia sau din țări străine. Toate cele șase submarine moderne îndeplinesc diverse sarcini pe mare”, a declarat căpitanul de rangul întâi Anatoly Varachkin, comandantul flotei de submarine a Flotei Ruse de la Marea Neagră.
Desfășurarea tuturor celor șase submarine rusești cu baza în zona pontică are loc în contextul în care peste 2.400 de militari din opt țări NATO, 18 nave de luptă și 10 aeronave (inclusiv avioane F-16 Fighting Falcon, MiG 21 Lancer ale aviației române) participă la exercițiul Sea Shield 21, organizat de țara noastră în zona Mării Negre, în perioada 19-29 martie. La manevre vor lua parte și vasele din gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care include și fregata „Regina Maria” (F222).
Rusia consideră expansiunea NATO spre est, în fosta sfera de influență sovietică, drept un risc major la adresa securității sale. Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii pontice. Mai mult, Flota rusă a Mării Negre a început să efectueze exerciții simultan cu vizitele navelor țărilor NATO în Marea Neagră, efectuând chiar manevre care au vizat vasele de război considerate intruse.
Pe de altă parte, țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.
Potrivit datelor disponibile, Rusia dispune în Marea Neagră de șase submarine diesel-electrice din clasa Proiect 636.3 Varshavyanka, o versiune modernizată a clasei Kilo. Potrivit agenției Tass, aceste submarine sunt considerate ca fiind printre cele mai silențioase, fiind poreclite „Găuri Negre”. Navele pot dezvolta o viteză maximă în imersiune de până la 20 de noduri, au un deplasament de 4.000 de tone și un echipaj de 52 de persoane.
Echipate cu torpile, mine și rachete de croazieră Kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 Sizzler), sunt destinate în principal misiunilor de blocare a rutelor de transport maritim și de contracarare a submarinelor inamice în ape relativ puțin adânci, cum este cazul Mării Negre.