Igor Dodon susține că forțele ruse din Transnistria “asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului” de trei decenii
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a declarat recunoscător față de așa-numitele forțe de menținere a păcii din Transnistria, afirmând că acestea “asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”. Totodată, fostul lider de la Chișinău a acuzat unii politicieni moldoveni că lansează declarații periculoase pe această temă, probabil referindu-se la afirmațiile președintelui Maia Sandu, care a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.
“Sunt sigur că toți locuitorii țării noastre, indiferent de preferințele politice, trebuie să tragă învățăminte din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmașii noștri. De asemenea, suntem recunoscători forțelor de menținere a păcii, care asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”, a afirmat fostul președinte, într-o postare publicată marți pe Facebook.
“Totodată, vreau să remarc faptul că în ultimul timp, auzim declarații periculoase din partea politicienilor moldoveni, inclusiv de la membrii aparatului noului președinte”, a adăugat Dodon, cu ocazia Zilei comemorării celor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova.
În încheiere, liderul Partidului Socialiștilor (prorus), i-a îndemnat “pe toți politicienii să se abțină de la astfel de declarații și acțiuni care ar putea provoca escaladarea situației de pe Nistru”.
Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional, fiind susținut militar, politic și economic doar de Federația Rusă.
Anul trecut, Igor Strelkov/Girkin, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.
Moscova și susținătorii Kremlinului au reacționat vehement după ce, în luna noiembrie a anului trecut, Maia Sandu a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria.