Obiectivele SMAp pentru 2021: Dezvoltarea capabilităților defensive ale României prin continuarea procesului de înzestrare
Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), general-locotenent Daniel Petrescu, a prezentat vineri, 12 februarie, bilanțul activității Statului Major al Apărării pe 2020, cât și obiectivele sale pentru anul curent. Continuarea procesului de înzestrare cu scopul dezvoltării capacității defensive, respectarea angajamentelor de securitate asumate de țara noastră și consolidarea prezenței NATO în regiunea pontică, sunt câteva dintre obiectivele Statului Major al Apărării pentru perioada următoare.
Cu ocazia prezentării bilanțului, eveniment la care a fost prezent și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, general-locotenentul Daniel Petrescu a raportat îndeplinirea obiectivelor prioritare ale anului trecut și a vorbit și despre lecțiile dobândite în urma implicării forțelor armate în efortul național de limitare a răspândirii pandemiei COVID-19.
Oficialul a indicat că Forțele Armate au realizat peste 8.150 de activități specifice și misiuni de sprijin și intervenție, la care au participat peste 14.000 de militari cu 1.000 de mijloace tehnice.
„Ne-am implicat activ în sprijinul autorităților centrale și locale pentru combaterea pandemiei. Aceste activități au presupus resurse și timp, influențând astfel evenimente planificate, în special în ceea ce privește instruirea, dar ne-am adaptat din mers și am reușit să ne îndeplinim obiectivele”, a subliniat șeful SMAp
La rândul său, ministrul Ciucă a vorbit în termeni apreciativi despre felul în care militarii români și-au îndeplinit misiunile în anul 2020, notând faptul că armata română a reușit să sprijine autoritățile și românii afectați de pandemie, dar și să îndeplinească misiunile de apărare a țării.
„Pentru toate acestea, vă mulțumesc!”, a subliniat ministrul Nicolae Ciucă.
Șeful Statului Major a precizat că anul 2020 a fost unul de progres pentru Forțele Armate Române.
„Am revăzut planuri, am reorganizat și consolidat structuri, am reușit să creștem nivelul de încadrare în unitățile și marile unități care sunt ținte de capabilități, am susținut participarea în teatrele de operații, în contextul instruirii batalioanelor și contingentelor în condiții de pandemie. Am asigurat prezența constantă NATO în regiunea Mării Negre, am constituit Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și am menținut operaționalizarea celorlalte structuri multinaționale stabilite pe teritoriul României”, e explicat generalul-locotenent Daniel Petrescu.
Șeful SMAp a enumerat și obiectivele instituției pentru acest an: „dezvoltarea capabilităților defensive prin continuarea procesului de înzestrare, operaționalizarea structurilor multinaționale constituite pe teritoriul țării, dezvoltarea inițiativelor pentru consolidarea prezenței aliaților la Marea Neagră, respectarea angajamentelor asumate de România în plan militar, inclusiv prin participarea la operații și misiuni în teatre de operații, creșterea rezilienței și a capacității de acțiune integrată la nivel național”.
În încheiere, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat că una din misiunile principale ale SMAp este să crească calitatea învățământului militar și să identifice soluții reale pentru a-i atrage pe români să îmbrace haina militară, la toate nivelurile.
„Avem nevoie, de asemenea, de o concepție unitară asupra pregătirii rezervei active, dar și a rezerviștilor voluntari”, a adăugat ministrul.